Bittner bol blízko k ďalšiemu prekvapeniu, teší sa držiteľ zeleného dresu

Finiš 17. etapy na Vuelta a Espaňa 2024.
Finiš 17. etapy na Vuelta a Espaňa 2024. (Autor: X/Vuelta)
TASR|4. sep 2024 o 18:29

Celkovým lídrom je stále Ben O'Connor.

Vuelta a Espaňa 2024

Výsledky 17. etapy (Arnuero - Santander, 141,5 km):

1.

Kaden Groves

Austrália

Alpecin - Deceuninck

3:32:14 h

2.

Pavel Bittner

Česko

DSM-firmenich PostNL

+ 0 s

3.

Vito Braet

Belgicko

Intermarche - Wanty

+ 0 s

4.

Pau Miquel

Španielsko

Equipo Kern Pharma

+ 0 s

5.

Corbin Strong

Nový Zéland

Israel - Premier Tech

+ 0 s

SANTANDER. Austrálsky cyklista Kaden Groves z tímu Alpecin - Deceuninck sa stal víťazom 17. etapy pretekov Vuelta a Espaňa.

V stredajšej 141,5 km dlhej etape z Arnuera do Santanderu triumfoval v záverečnom hromadnom špurte pred Čechom Pavlom Bittnerom (Team dsm-firmenich PostNL) a Belgičanom Vitom Braetom (Intermarche - Wanty).

Na čele celkového poradia sa udržal Austrálčan Ben O'Connor (Decathlon - AG2R - La Mondiale), Slovinec Primož Roglič (Red Bull - Bora-hansgrohe) naňho naďalej stráca len päť sekúnd.

Po náročnom finiši na Lagos de Covadonga v 16. etape čakala jazdcov "oddychovejšia" trať s dvoma vrchárskymi prémiami a rovinatým dojazdom.

Preteky sa začali už bez Belgičana Wouta van Aerta (Visma - Lease a Bike), ktorý bol pred utorkovým odstúpením lídrom bodovacej i vrchárskej súťaže.

Zelený dres si tak obliekol Groves, bodkovaný získal jeho krajan Jay Vine (SAE Team Emirates).

Už po štarte sa v stredu sformoval štvorčlenný únik, ktorý tvorili Dán Jonas Gregaard (Lotto Dstny), Španiel Xabier Isasa (Euskaltel - Euskadi) a Francúzi Thibault Guernalec (Arkéa - B&B Hotels) s Thomasom Championom (Cofidis).

Z vrchárskych prémií na Alto de la Estranguada i Alto del Caracol sa tešil Gregaard. Po zjazde z druhého a posledného veľkého kopca začal pelotón štvorminútový náskok úniku znižovať, starali sa o to prevažne jazdci Alpecinu a DSM.

Šprintérsku prémiu na 118 kilometri vyhral Champion, z pelotónu získal body Groves. Francúz vypadol z unikajúcej skupiny ako prvý, pelotón ho pohltil 10 km pred cieľom.

Dva a pol kilometra pred finišom to už vzdala aj zvyšná trojica pôvodného úniku a preteky smerovali do hromadného špurtu, v ktorom uspel Groves.

Dvadsaťpäťročný cyklista v cieli vyzdvihol výkon svojich tímových kolegov.

"Celý deň bol ťažký. Na začiatku bolo sucho, finiš bol mokrý, čo bolo celkom nebezpečné. Ja som si s únikom neporadil, chalani mali dobrý deň a kontrolovať únik pomohli aj ostatné tímy.

Nebola to čisto šprintérska etapa, mohlo sa stať čokoľvek a dnes sme na to boli pripravení. Vieme, že ostatní jazdci to musia skúšať," uviedol Austrálčan v cieli.

Celkové poradie po 17. etape

1.

Ben O'Connor

Austrália

AG2R - La Mondiale

68:41:14 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Bora-hansgrohe

+ 5 s

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 1:25 m

4.

Richard Carapaz

Ekvádor

EF Education - EasyPost

+ 1:46 m

5.

Mikel Landa

Španielsko

Soudal - Quick-Step

+ 2:18 m

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bittner bol blízko k ďalšiemu prekvapeniu, teší sa držiteľ zeleného dresu