O centimetre zdolal Van Aerta. Český cyklista oslavuje najväčší triumf kariéry

Pavel Bittner (uprostred) vyhral 5. etapu Vuelta a Espaňa 2024
Pavel Bittner (uprostred) vyhral 5. etapu Vuelta a Espaňa 2024 (Autor: REUTERS)
TASR|21. aug 2024 o 18:18

Pavel Bittner vyhral 5. etapu Vuelty pri svojom debute na pretekoch Grand Tour.

Vuelta a Espaňa 2024

5. etapa (Fuente del Maestre - Sevilla, 177 km):

1.

Pavel Bittner

Česko

DSM–Firmenich PostNL

4:25:08 h

2.

Wout van Aert

Belgicko

Team Visma

+0 s

3.

Kaden Groves

Austrália

Alpecin - Deceuninck

+0 s

4.

Bryan Coquard 

Francúzsko

Cofidis

+0 s

5.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama - FDJ

+0 s

6.

Corbin Strong

Nový Zéland

Israel - Premier Tech

+0 s

SEVILLA. Český cyklista Pavel Bittner triumfoval vo zvlnenej 5. etape pretekov Vuelta a Espaňa, ktorá viedla z Fuente del Maestre do Sevilly.

Jazdec tímu DSM–Firmenich PostNL sa presadil v záverečnom špurte tesne pred Belgičanom Woutom van Aertom (Team Visma - Lease a Bike), tretí finišoval Austrálčan Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck).

VIDEO: Záverečný špurt piatej etapy Vuelty

Dvadsaťjedenročný Bittner dosiahol životný triumf, keď vyhral etapu vo svojom debute na pretekoch Grand Tour. Svoje prvé profesionálne víťazstvo pritom slávil len na začiatku augusta na Okolo Burgosu.

"Povedal som si, že dnes by sme to mohli dokázať. Dojazd mi pripadal otvorený a podarilo sa. Ale že som zdolal Wouta, to znie stále šialene. Veľmi ďakujem tímu, ktorý opäť odviedol skvelú prácu," uviedol v prvom interview v cieli Bittner.

Z českých cyklistov naposledy na Grand Tour zvíťazil Jan Hirt, ktorý pred dvoma rokmi vyhral etapu na Giro d'Italia. Posledné české víťazstvo na Vuelte si pripísal Zdeněk Štybar v roku 2013.

Na čele celkového poradia zostal Slovinec Primož Roglič z tímu Red Bull - Bora-Hansgrohe, ktorý má pred druhým Portugalčanom Joaom Almeidom (SAE Team Emirates) naďalej osemsekundový náskok.

Stredajšie trasa bola profilom jedna z najjednoduchších v tomto ročníku, na 177 km trase nebola žiadna vrchárska prémia.

Vo veľkej horúčave s teplotami nad 36 stupňov sa všeobecne očakával hromadný dojazd, čomu nasvedčovalo aj nízke tempo v úvode.

Napokon sa však vyformoval únik z domácich tímov - postarali sa o neho Španieli Ibon Ruiz (Kern Pharma) a Txomin Juaristi (Euskaltel).

Pelotón im umožnil vypracovať si až šesťminútový náskok, ale potom začal pracovať Alpecin a rýchlo znížil odstup na 4:30. V polovici etapy viedli utečenci už len o tri minúty a približne 35 km pred cieľom pelotón únik pohltil.

Šprintérska prémia 25 km pred cieľovou páskou sa stala korisťou Grovesa, ktorý uspel v tesnom súboji s van Aertom.

Na jednu zo zákrut v Seville doplatil Rui Costa, Portugalčan preletel cez kolegu z EF Education Owaina Doulla, ktorý narazil na spomaľovač, a po páde nemohol ďalej pokračovať. Smolu mal aj Španiel Mikel Landa, ktorý dostal 3 km pred cieľom efekt.

V záverečnom špurte sa van Aert držal tesne za kolesom Grovesa, Belgičan potom vyštartoval, no za ním sa vytiahol ešte aj Bittner a napokon fotofiniš medzi nimi dvoma prisúdil triumf českému pretekárovi.

Vo štvrtok čaká jazdcov kopcovitá 6. etapa z Jerez de la Frontera do Yunquery (185,5 km).

Priebežné celkové poradie

1.

Primož Roglič

Slovinsko

BORA - hansgrohe

14:33:08 h

2.

João Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+8 s

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+32 s

4

Antonio Tiberi

Taliansko

Bahrain Victorious)

+38 s

5.

Lennert Van Eetvelt 

Belgicko

Lotto - Dstny

+41 s

6.

Felix Gall

Rakúsko

AG2R La Mondiale

+47 s

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»O centimetre zdolal Van Aerta. Český cyklista oslavuje najväčší triumf kariéry