Trať na MS by mi mala vyhovovať. Tretia medaila v tomto roku by bola výnimočná, vraví Chladoňová

Viktória Chladoňová oslavuje titul juniorskej majsterky sveta
Viktória Chladoňová oslavuje titul juniorskej majsterky sveta (Autor: UCI Mountain Bike)
Miloslav Šebela|9. sep 2024 o 14:00

Sedemnásťročná cyklistka podpísala zmluvu s tímom Visma.

V slovenskej cyklistike je aktuálne najväčším talentom a dokáže sa presadiť aj na šampionátoch. Sedemnásťročná VIKTÓRIA CHLADOŇOVÁ sa nedávno stala majsterkou sveta v horskej cyklistike. Titul získala dominantným spôsobom. Teraz ju čakajú dva cestné šampionáty a znovu bude patriť medzi okruh favoritiek.

Medzitým vyšla správa, že podpísala trojročnú zmluvu s jedným z najsilnejších cyklistických tímov Visma Lease a Bike.

Rozhovor pre Sportnet vznikol ešte pred týmto oznámením. Chladoňová v rozhovore priznala, že vstúpi do veľkej cyklistiky. Len nemohla ešte prezradiť, o ktorý tím ide.

"Beriem to ako veľkú česť. Je to príležitosť dostať sa na veľké preteky a veľký krok pre mňa," vraví talentovaná Slovenka.

Pred dvomi týždňami ste sa v Andore senzačne stali majsterkou sveta. Aký to bol pocit? 

Nešla som tam s tým, že idem vyhrať, ale vedela som, že patrím medzi okruh favoritiek. Bol to neuveriteľný pocit. Bola som prekvapená ale aj veľmi šťastná, že sa mi podarilo získať zlato. 

Na šampionáte ste štartovali z piatej rady. Ale už po prvom kole ste viedli. Čakali ste, že to bude taký hladký priebeh?

Štartovala som z 38. pozície. Nebolo jednoduché dostať sa dopredu. Hneď po štarte bola pravotočivá zákruta, kde sa to dosť zavrelo a potom nasledoval dosť dlhý a prudký kopec. Tam som sa dosť posunula dopredu. V stúpaniach som sa posúvala. Až som sa postupne dostala na čelo. Snažila som sa ísť celé preteky svoje tempo, na ktoré som zvyknutá. 

Trať mi dosť pasovala. Bolo na nej veľa stúpaní a zjazdy neboli až také náročné ako napríklad vlani v Glasgowe. Bolo to aj vo veľkej nadmorskej výške, čo niektorým súperkám mohlo spôsobovať problémy. Ja som však bola na sústredení v Rakúsku a zrejme aj to mi pomohlo. 

Aké boli reakcie na titul od vašich blízkych a z vášho okolia?

Boli veľmi prekvapení. Dostala som veľa gratulácií. Rodina, učitelia v škole aj tréneri boli pyšní a dojatí.

Táto sezóne je pre vás fantastická a prakticky pri každom štarte máte výborné výsledky. Čím si to vysvetľujete, že sa vám darí vo všetkých disciplínach?

 Trénujem o niečo viac ako pred rokom a moja výkonnosť rastie. Mám aj viac skúseností. Vlani som ich zbierala. A spojilo sa to. Možno pomohlo aj mentálne nastavenie. 

Máte 17 rokov a máte dosť veľa súťaží. Ako sa pripravujete na súťaže a kto sú vaši tréneri? 

Pracujem s dvomi trénermi – Jankom Betherom a Branislavom Kacinom. Maximálne sa mi venujú, často s nimi komunikujem, voláme si takmer každý deň a konzultujeme spolu prípravu alebo rozoberáme preteky, ktoré som išla. Sú veľmi ochotní a som im vďačná. Obaja mi blahoželali k titulu. Boli z toho šťastní. 

Pri junioroch nie je výnimka, že sa ešte neorientujú len na jednu disciplínu a kombinujú ich dve - tri. Vy však jazdíte prakticky všetky. Je náročné pripravovať sa na tak veľa disciplín? 

Cestná cyklistika je základ. Na nej trénujem výkon aj kadenciu a je to základ aj pre ďalšie. Pre pretekmi v horskej cyklistike musím absolvovať nejaké špeciálne tréningy techniky. Jazdím buď s Rasťom Baránkom alebo aj sama.

Keď skončí cestná sezóna, hneď začínam postupne jazdiť v teréne kvôli cyklokrosu a postupne sa do toho dostávam. Ale tréning na ceste najlepšie pripravuje telo na výkon a je to základ pre všetky disciplíny. 

Ktorá disciplína vás baví najviac?

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Trať na MS by mi mala vyhovovať. Tretia medaila v tomto roku by bola výnimočná, vraví Chladoňová