Mladá Slovenka naďalej udivuje. Medailu získala už na treťom šampionáte v tomto roku

Zľava Fee Knavenová, Paula Ostizová a Viktória Chladoňová na pódiu po časovke junioriek na ME v cestnej cyklistike 2024.
Fotogaléria (15)
Zľava Fee Knavenová, Paula Ostizová a Viktória Chladoňová na pódiu po časovke junioriek na ME v cestnej cyklistike 2024. (Autor: Soňa Niková/Slovenský zväz cyklistiky)
Miloslav Šebela|11. sep 2024 o 10:12 (aktualizované 11. sep 2024 o 12:48)

V časovke na ME v cestnej cyklistike získala bronz.

ME v cestnej cyklistike 2024

Časovka junioriek (Heusden-Zolder - Hasselt, 13,3 km):

1.

Paula Ostizová

Španielsko

17:52,31 min

2.

Fee Knavenová

Holandsko

+ 1,38 s

3.

Viktória Chladoňová

Slovensko

+ 10,81 s

4.

Kamilla Aaseböová

Nórsko

+ 20,90 s

5.

Megan Arensová

Holandsko

+ 35,33 s

6.

Gwen Nothumová

Luxembursko

+ 43,39 s

30.

Sofia Ungerová

Slovensko

+ 1:39,07 min

Časovka juniorov:

1.

Michiel Mouris

Holandsko

37:08,60 min

2.

Jasper Schoofs

Belgicko

+7,03 s

3.

Paul Fietzke

Nemecko

+23,99

21.

Samuel Fedor

Slovensko

+2:09,82 min

49. 

Lukáš Panáček

Slovensko

+4:50,34

LIMBURG, BRATISLAVA. Vekom je stále len juniorka, no už v tejto sezóne ukazuje, že má pred sebou veľkú kariéru. V sedemnástich rokoch sa dokáže porovnávať so svetovou konkurenciou.

Viktória Chladoňová si v stredu na ME v cestnej cyklistike 2024 vybojovala v časovke junioriek bronzovú medailu.

Titul získala Španielka Paula Ostizová Tacová. Chladoňová bola v cieli dlho na druhej priečke, keď za Španielkou zaostala o necelých 11 sekúnd. Predstihla ju však ešte posledná pretekárka na trati - Holanďanka Fee Knavenová.

Juniorky absolvovali trať dlhú 13,3 kilometra. Slovenka ju zvládla za 18:03 minúty s priemernou rýchlosťou 44,21 km/h.

Druhá slovenská reprezentantka Sofia Ungerová obsadila 30. priečku časom 19:31,38 minúty (+ 1:39,07 min). Celkovo štartovalo 46 cyklistiek.

V časovke juniorov na 31,2 km triumfoval Holanďan Michiel Mouris pred domácim Belgičanom Jasperom Schoofsom. Pódium doplnil Nemec Paul Fietzke.

Samuel Fedor obsadil 21. priečku s mankom 2:09,82 s na víťaza, druhý Slovák v štartovom poli Lukáš Panáček skončil na 49. mieste (+4:50,34 min).

Fotogaléria: Viktória Chladoňová získala bronz v časovke na ME v cyklistike 2024

Má už tretiu medailu

Pre Chladoňovú je to tretia medaila zo šampionátov v tomto roku. Každú pritom získala v inej disciplíne, čo je unikátne. Kombinovať viacero disciplín a dokázať sa v nich presadiť je stále náročnejšie.

Vo februári sa skvele ukázala na majstrovstvách sveta v cyklokrose, kde vybojoval bronz. Pred dvomi týždňami v Andore bola zlatá na MS v horskej cyklistike. Teraz má medailu aj z časovky.

Túto zbierku navyše môže ešte rozšíriť, keďže ju čakajú aj cestné preteky na ME a o dva týždne aj na majstrovstvách sveta.

Dnes sú na európskom šampionáte na programe aj časovky ostatných vekových kategórií. Slovensko má zastúpenie len medzi juniormi a v kategóriách do 23 rokov. V časovke nemá zastúpenie v kategórii elite ani v tímovej miešanej časovke.

Limburg berie ako rozbeh

Cestné preteky na ME budú na programe od štvrtka do nedele. Juniorky budú o titul v Limburgu bojovať v nedeľu a Chladoňová môže znovu patriť medzi širší okruh favoritiek.

Profil tratí v Belgicku je však skôr rovinatý. Slovenke viac pasujú náročnejšie trate so zvlneným a kopcovitým profilom. 

„Majstrovstvá Európy asi budem brať skôr na rozbeh. Trať v Limburgu je rovinatá a tá mi veľmi nesedí. V Zürichu na majstrovstvách sveta mi trať oveľa viac pasuje. Uvidíme, čo sa mi podarí dosiahnuť,“ opisovala nedávno v rozhovore pre Sportnet. 

Aktuálna sezóna je pre Chladoňovú životná. Len v cestnej cyklistike vybojovala 10 prvenstiev a dokázala zvíťaziť aj pri svojom debute na pretekoch senioriek v kategórii UCI v Novej Bani.

Mladá cyklistka z Trenčína je najväčším slovenským talentom. Pred pár dňami podpísala svoju prvú profesionálnu zmluvu. Tri roky bude jazdiť v jednom z najsilnejším tímov Visma Lease a Bike. Od budúcej sezóny sa bude sústreďovať na cestnú cyklistiku a v zime bude naďalej jazdiť cyklokros.

"Beriem to ako veľkú česť. Je to príležitosť dostať sa na veľké preteky a je to pre mňa veľký krok. Sama som zvedavá, čo ma vo veľkej cyklistike čaká," reagovala Chladoňová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Mladá Slovenka naďalej udivuje. Medailu získala už na treťom šampionáte v tomto roku