Porovnanie so Saganom nemá rada. Chladoňová získala dúhový dres bez špeciálnej prípravy

Päť medailí slovenskej cyklistky Viktórie Chladoňovej z juniorských MS a ME v roku 2024.
Päť medailí slovenskej cyklistky Viktórie Chladoňovej z juniorských MS a ME v roku 2024. (Autor: Soňa Niková, TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. okt 2024 o 16:00

Je víťazný typ. V trénigu ju musím brzdiť, vraví tréner Branislav Kacina.

BRATISLAVA. O takejto sezóne mnohí pretekári môžu len snívať. Premeniť pomaly každý štart na medailové úspech. 

Viktória Chladoňová za jeden rok získala viac medailí zo šampionátov ako sa niektorým reprezentantom podarí získať za celú kariéru. Za deväť mesiacov štartovala na troch majstrovstvách sveta a jedných majstrovstvách Európy. Z každého podujatia vybojovala medailu. 

V cyklokrose bronz, v horskej cyklistike si v olympijskej disciplíne cross country získala dúhový dres majsterky sveta. V cestnej cyklistike na ME získala bronz v časovke. Na MS na ceste pridala v časovke striebro a po senzačnom výkone v cestných pretekoch ďalší bronz. 

Štyri medaily pritom získala v priebehu necelého mesiaca - od konca augusta do konca septembra. 

„Preteky v Zürichu boli veľmi náročné. Snažila som sa to rozhodnúť v kopcoch a jazdiť aktívne. Vedela som, že v šprinte by som nemala šancu. Možno som mohla šprint zájsť lepšie, ale aj bronz je skvelý,“ hovorila.  

Najväčším prekvapením pre 17-ročný zjav sú medaily v časovke. Na túto disciplínu sa nešpecializovala a nepripravovala. Podľa trénera Branislava Kacinu dostala prvý časovkársky bicykel až na jar, čo je možno netradičné.

„Medaily v časovke som vôbec nečakala a teraz to vyšlo dokonca na druhé miesto. To bolo aj pre mňa veľké prekvapenie. Teraz keď si premietam, čo všetko sa mi podarilo dosiahnuť, je to neuveriteľné. Päť medailí nemá hocikto a veľmi si to vážim,“ hovorila Chladoňová.

Kacina: Nevieme, kde sú jej hranice

Jazdí s veľkým nasadením. Ukazuje chuť a odvahu. Víťaznú mentalitu nezaprie. Aj preto ju začali v médiách označovať za Sagana v sukni. Aj Peter Sagan bol úspešný vo viacerých disciplínach a mnoho úspechov zbieral ako junior. Chladoňová sa však tak necíti a toto prirovnanie nemá rada. 

„Keď o mne niekto hovorí, že som Sagan v sukni, musím povedať, že sa mi to veľmi nepáči. Peter je legenda, ale takéto prirovnanie k niekomu mi nesedí,“ vraví skromne.

Chce si v cyklistike urobiť vlastné meno. Vlastne v tejto sezóne si ho už aj urobila a začali ju sledovať viaceré pretekárky z kategórie elite. 

Jej talent rozvíjali v tíme Climberg tréneri Ján Bether a Branislav Kacina. 

„Viki má veľký potenciál, ale stále sa je veľa vecí, v ktorých sa môže zlepšiť .

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Porovnanie so Saganom nemá rada. Chladoňová získala dúhový dres bez špeciálnej prípravy