Preteky museli pre dážď skrátiť, Kubiš skončil tesne za pódiom

Cyklistické preteky v Novej Bani.
Cyklistické preteky v Novej Bani. (Autor: Archív podujatia)
Miroslav Kováčik|11. júl 2021 o 16:28 (aktualizované 11. júl 2021 o 17:05)

Z víťazstva sa tešil poľský cyklista Alan Banaszek.

V4 Grand Prix Slovakia

Jednodňové preteky (Nová Baňa - Nová Baňa):

1.

Alan Banaszek

Poľsko

HRE Mazowsze Serce Polski

3:02:14 h

2. 

Jakub Murias

Poľsko

Voster ATS Team

+ 0 s

3.

Michael Kukrle 

Česko

Elkov - Kasper

+ 0 s

4.

Lukáš Kubiš

Slovensko

Dukla Banská Bystrica

+ 0 s

5.

Jakub Ťoupalík

Česko

Elkov - Kasper

+ 0 s

NOVÁ BAŇA. Poľský cyklista Alan Banaszek sa stal víťazom slovenských pretekov v rámci seriálu podujatí krajín tzv. Vyšehradskej štvorky.

Trať mala pôvodne merať 143 kilometrov, no počasie bolo proti. Husto pršalo, a tak sa organizátori rozhodli skrátiť trať o približne desať kilometrov. 

"Všetko môžeme pripraviť, ale počasie nevieme ovplyvniť. Nejaké búrky mohli byť problémom, ale našťastie sa preteky nemuseli zrušiť.

Pre bezpečnosť jazdcov sme vyčlenili z trate najstrmšie stúpanie a následný zjazd. Tento úsek možno označiť za akúsi vyhliadku na celé miesto, ale museli sme ho oželieť," povedal primátor Novej Bane Branislav Jaďuď. 

Príhovor primátora mesta Nová Baňa Branislava Jaďuďa.
Príhovor primátora mesta Nová Baňa Branislava Jaďuďa. (Autor: Archív podujatia)

V šprinte dominovali Poliaci

V štartovej listine nechýbalo päť slovenských tímov na čele s banskobystrickou Duklou. Tempo diktovali najmä jazdci českého tímu Elkov - Kasper a vďaka ich aktivite nastala v pelotóne výrazná selekcia.

Vo vedúcej skupine mali dlho kompletné zastúpenie, no kontakt s nimi nestratila ani trojica Slovákov - Lukáš Kubiš, Adam Foltán a Matúš Štoček. 

V polovici tretieho okruhu mala vedúca skupina už takmer štvorminútový náskok, a tak bolo jasné, že práve z tejto skupiny vzíde víťaz pretekov. 

Zo skupiny šiestich cyklistov približne 25 kilometrov pred páskou zaútočil Jakub Ťoupalík, ale napokon jeho aktivita neslávila úspech. 

Rozhodol až záverečný šprint do mierneho kopca, v ktorom nechýbal ani Kubiš. Napokon skončil tesne štvrtý. Víťazného Banaszeka doplnili na stupňoch víťazov druhý krajan Jakub Murias a tretí Čech Michael Kukrle.

Alan Banaszek, víťaz cyklistických pretekov V4  v Novej Bani.
Alan Banaszek, víťaz cyklistických pretekov V4 v Novej Bani. (Autor: Archív podujatia)

V Top 10 až dvaja Slováci

"Bol to náročný deň, od začiatku pršalo. Tím Elkov sa držal na čele, kontroval preteky, udával tempo a na prvom stúpaní vytvoril rozdiely. Pred záverečným kopcom zostalo vpredu možno 20 pretekárov.

V závere som išiel na plný plyn, každý sa snažil zostať vpredu. Cítil som sa dobre a mal som aj dobrú podporu tímu. Všetko mi sadlo a som veľmi šťastný," uviedol Banaszek, ktorý háji farby tímu HRE Mazowsze Serce Polski. 

V elitnej desiatke skončil okrem Kubiša aj jeho krajan Štoček. Jazdec tímu Topforex - ATT Investments prišiel do cieľa desiaty s mankom 2:40 minúty.

Partneri podujatia Visegrad4bicyclerace.com
Partneri podujatia Visegrad4bicyclerace.com (Autor: Archív podujatia)
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Preteky museli pre dážď skrátiť, Kubiš skončil tesne za pódiom