Po páde ho lekári museli oživovať, cyklista Mäder boj o život prehral

Švajčiarsky cyklistika Gino Mäder.
Švajčiarsky cyklistika Gino Mäder. (Autor: Team Bahrain Victorious/ twitter)
Miroslav Kováčik|16. jún 2023 o 12:45

Tragédia sa stala v zjazde zo stúpania Albulapass.

BRATISLAVA. V poradí 86. ročník prestížnych pretekov Okolo Švajčiarska sa do cyklistickej histórie zapíše čiernymi písmenami.

Po páde v piatej etape zomrel 26-ročný domáci jazdec Gino Mäder. Na oficiálnom webe túto smutnú správu potvrdil tím Bahrain Victorious.

Tragédia sa stala vo štvrtok v zjazde zo stúpania Albulapass, v ktorom dosahovali cyklisti rýchlosť aj 100 kilometrov za hodinu.

Mäder nezvládol jednu zo zákrut a spadol do rokliny.

Keď za ním prišli lekári, nejavil známky života, oživovali ho a vrtuľníkom previezli do nemocnice. Už podľa prvých informácii bol jeho stav vážny.

V piatok tím potvrdil, že o 11:30 h švajčiarsky cyklista svoj boj o život v nemocnici v meste Chur, napriek veľkému úsiliu zdravotníkov, prehral.

"S hlbokým smútkom musíme oznámiť úmrtie Gina Mädera. Celý náš tím je z tejto tragickej nehody zdrvený a naše myšlienky a modlitby sú počas tohto neuveriteľne ťažkého obdobia s jeho rodinou a blízkymi.

Gino bol výnimočný športovec, príklad odhodlania, vážený člen nášho tímu a celej cyklistickej komunity. Jeho talent, oddanosť a vášeň pre šport nás všetkých inšpirovali," uviedol tím vo svojom vyhlásení.

V podobnom duchu sa vyjadril aj výkonný riaditeľ Milan Erzen. Ten tiež zdôraznil, že Mäder nebol len skvelým cyklistom, ale najmä človekom.

"Sme z toho zdrvení. Bahrain Victorious bude pretekať na jeho počesť a zachová jeho pamiatku na každých pretekoch," uviedol Erzen.

Mäder ukázal svoj talent už pred piatimi rokmi, keď vyhral dve etapy na Tour de l'Avenir. Ročník 2018 napokon vyhral Slovinec Tadej Pogačar.

Okrem toho bol štvrtý na majstrovstvách sveta v kategórii do 23 rokov.

V profesionálnej kariére zaznamenal tri víťazstvá. Z toho posledného sa tešil práve na domácich pretekoch Okolo Švajčiarska v roku 2021. Ešte o mesiac skôr zaznamenal svoj najväčší úspech - etapový triumf na Giro d'Italia.

VIDEO: Gino Mäder dosiahol najväčší triumf na Giro d'Italia 2021

V jeho najlepšom roku skončil piaty v celkovom poradí Vuelty, v roku 2022 ho na pretekoch Okolo Romandie zdolal len Rus Aleksandr Vlasov a v tomto roku bolo jeho najlepším výsledkom 5. miesto na pretekoch Paríž - Nice.

Táto tragédia opäť otvorila tému bezpečnosti. To, že spomenutý zjazd bol veľmi nebezpečný verejne povedal aj majster sveta Remco Evenepoel.

"Bez problémov bolo možné mať cieľ na kopci. Nebolo to dobré rozhodnutie finišovať takým nebezpečným zjazdom," napísal na Twitteri a dodal: "Ako jazdci by sme tiež mohli viac rozmýšľať nad rizikami pri zjazde."

Okrem Mädera v zjazde spadol aj Američan Magnus Sheffield. Ten však vyviazol iba s otrasom mozgu a menšími povrchovými poraneniami. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Po páde ho lekári museli oživovať, cyklista Mäder boj o život prehral