Na dosah mal skvelý výsledok. Kubišovi však zostali oči pre plač

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš.
Slovenský cyklista Lukáš Kubiš. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|16. aug 2021 o 19:55

Doplatil na defekt krátko pred cieľom.

Tour de l'Avenir 2021 

3. etapa: Château-Thierry - Donnemarie-Dontilly (153,4 km):

1.

Marijn van den Berg

Holandsko

3:35:18 h

2.

Arnaud de Lie

Belgicko

+ 0 s

3.

Stan van Tricht

Belgicko

+ 0 s

4.

Mick van Dijke

Holandsko

+ 0 s

5.

Antoine Raugel

Francúzsko

+ 3 s

6.

Rait Ärm

Estónsko

+ 5 s

75.

Matúš Štoček

Slovensko

+ 2:41 min

107.

Lukáš Kubiš

Slovensko

+ 5:07 min

108.

Pavol Rovder

Slovensko

+ 5:07 min

124.

Filip Lohinský

Slovensko

+ 9:58 min

135.

Adam Foltán

Slovensko

+ 10:14 min

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Lukáš Kubiš siahal na malej Tour de France na výborný výsledok. V tretej etape sa dlho držal medzi najlepšími, ale napokon ho z hry o víťazstvo vyradili technické problémy.

"Neviem, čo mám ku tomu povedať. Po dnešnej etape mi zostávajú len oči pre plač," smutne skonštatoval rodák zo Zvolena vo vyjadrení pre Sportnet. 

Nádej sa rozplynula 20 km pred cieľom 

Etapu, ktorá mala 153 kilometrov a po tri a pol hodinách vrcholila v obci Donnemarie-Dontilly, narušilo nepriaznivé počasie.

Dážď spôsobil nervozitu pelotónu, čo sa podpísalo na viacerých pádoch. "Bolo to naozaj šialené. Našťastie som sa vyvaroval všetkým pádom," povedal Kubiš. 

Líder slovenskej reprezentácie zvládal aj úseky na terezínoch a bez problémov sa držal v hlavnej skupine. Tá sa neustále delila, napokon v nej zostalo približne dvadsať pretekárov, vrátane Kubiša.

Ten však napokon o jeden zo životných výsledkov nemohol bojovať. 

"Asi dvadsať kilometrov pred cieľom som dostal pomalý defekt na prednom kolese. Snažil som sa na tom ísť čo najdlhšie, pretože za našou skupinou boli iba tri motorky a žiadna neutrálna podpora. Následne, keď som už išiel po ráfku, som sa prepadol do druhej skupiny, ktorá bola asi trištvrte minúty za nami. 

Tam bol rozhodca a auto shimano. Tí mi vymenili koleso. Mimochodom, založili mi ho opačne a ani mi nepomohli sa dotiahnuť do tej druhej skupiny. Následne som sa prepadol do tretej skupiny, kde som už nemal chuť bojovať. Už nešlo o nič," zhodnotil Kubiš priebeh etapy.

Holandská dominancia 

Preteky Tour de l'Avenir sú veľmi sledované. Etapoví víťazi, či najvýraznejší pretekári v celkovom poradí si zvyčajne vybojujú miesto vo WorldTour tíme.

"Výsledok bol na dosah ruky. Som smutný, sklamaný a veľmi frustrovaný," dodal Kubiš, ktorý pôsobí v kontinentálnom tíme Dukla Banská Bystrica. 

Napokon skončil na 107. mieste s viac ako päťminútovou stratou. Najlepším slovenským výsledkom bolo v pondelok 75. miesto Matúša Štočeka.

Z etapového víťazstva sa tešil Holanďan Marijn van den Berg, ktorý uspel v šprinte malej skupiny. V celkovom poradí je druhý, pričom na svojho krajana a priebežného lídra pretekov Micka van Dijka stráca sedem sekúnd.

Holanďania dominujú doterajšiemu priebehu pretekov. V celkovom poradí držia kompletné pódium, keďže tretí je Casper van Uden. Najlepšie postaveným Slovákom v súboji o žltý dres je Štoček s mankom piatich minút. 

Priebežné poradie

1.

Mick van Dijke

Holandsko

8:01:52 h

2.

Marijn van den Berg

Holandsko

+ 7 s

3.

Casper van Uden

Holandsko

+ 10 s

4.

Tobias Halland Johannessen

Nórsko

+ 47 s

5.

Daan Hoole

Holandsko

+ 49 s

6.

Arnaud de Lie 

Belgicko

+ 53 s

63.

Matúš Štoček

Slovensko

+ 5:09 min

88.

Lukáš Kubiš

Slovensko

+ 7:27 min

116.

Filip Lohinský

Slovensko

+ 13:26 min

136.

Pavol Rovder

Slovensko

+ 17:12 min

143.

Adam Foltán

Slovensko

+ 21:03 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na dosah mal skvelý výsledok. Kubišovi však zostali oči pre plač