Keď viacerí nevládali, on pridal. Pogačar oslavuje ďalšie víťazstvo

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral klasiku Valónsky šíp 2023.
Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral klasiku Valónsky šíp 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|19. apr 2023 o 16:45

Druhým miestom prekvapil Mattias Skjelmose.

Valónsky šíp 2023

Belgická klasika (Herve - Mur de Huy, 194,3 km):

1.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Emirates

4:27:53 h

2.

Mattias Skjelmose 

Dánsko

Trek - Segafredo

+ 0 s

3.

Mikel Landa

Španielsko

Bahrain - Victorious

+ 0 s

4.

Michael Woods

Kanada

Israel - Premier Tech

+ 3 s

5.

Giulio Ciccone

Taliansko

Trek - Segafredo

+ 3 s

6.

Victor Lafay

Francúzsko

Cofidis

+ 3 s

MUR DE HUY. Slovinský cyklista Tadej Pogačar dosiahol už svoje dvanáste víťazstvo v tejto sezóne, pričom na konte má len 18 pretekárskych dní.

Po nedeľňajšom triumfe na Amstel Gold Race nenašiel premožiteľa ani na belgickej klasike Valónsky šíp, ktorá tradične vrcholí v stúpaní Mur de Huy.

Hoci má tento kopec len 1300 metrov, priemerný sklon 9,6 percenta s maximom až 19 percent je pre cyklistov veľkou prekážkou. Niektorých doslova zastaví.

Pogačar ťažil z výbornej práce svojho tímu UAE Emirates, už na začiatku rozhodujúceho stúpania sa držal v popredí a následne ukázal svoje zrýchlenie.

Bolo to v čase, keď jeho viacerí súperi už nemali ako zrýchliť. Španiel Enric Mas skončil prekvapujúco až sedemnásty, Brit Tom Pidcock tesne za ním.

Veľmi sympatickým výkonom sa prezentoval druhý Mattias Skjelmose a poradie na stupňoch víťazov doplnil skúsený Španiel Mikel Landa.

"Bol to veľmi ťažký kopec, ale tím dnes urobil úžasnú robotu a bol to pre mňa taký veľký "boost", že musím im to splatiť, teda priniesť tímu odmenu. Boli sme celý deň vpredu, takže sme sa vyhýbali problémom.

Bolo to v jednom úseku nervózne, raz som aj takmer spadol. Museli sme od začiatku my ťahať, lebo nechceli nám tímy s malou výnimkou Ineosu pomáhať, takže to bolo ťažké. Ale zvládli sme to a som šťastný, cituje Slovinca cycling-info.

Pogačar v nedeľu absolvuje aj monumentálnu klasiku Liége - Bastogne - Liége, a tak má šancu vyhrať v jednom roku všetky tri ardénske klasiky, čo sa naposledy podarilo Philippovi Gilbertovi v roku 2011. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Keď viacerí nevládali, on pridal. Pogačar oslavuje ďalšie víťazstvo