Teraz môžem s cyklistikou končiť, smial sa Pogačar

Tadej Pogačar vyhral Okolo Flámska 2023.
Tadej Pogačar vyhral Okolo Flámska 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. apr 2023 o 17:55

Víťazstvom na klasike sa Slovinec vyrovnal legende.

BRATISLAVA. Súperi zatínali zuby. Ich tvár sa v snahe zvýšiť frekvenciu šliapania menila v grimasu bolesti. Prežívali utrpenie.

Po vyše 250 kilometroch sa snažili zo svalov dostať maximum, bolo to však nemožné. Súper sa im vzďaľoval s absolútnou istotou. Preletel okolo s ľahkosťou akoby boli len juniori. 

So zaťatými zubami viacerí neveriacky krútili hlavou. Pri maximálnom úsilí sa zdalo akoby za vzďaľujúcimi sa súperom cúvali.

Tadej Pogačar sa stal víťazom klasiky Okolo Flámska. Najlepší etapový pretekár súčasnej generácie dokázal na slávnej klasike zdolať aj najlepších klasikárov. V modernej cyklistike nie je pretekár, ktorý by bol taký všestranný. 

Ako slávny Merckx

Naposledy, kedy víťaz Tour de France dokázal vyhrať aj slávne Ronde, bol rok 1975. Fanúšikovia vtedy vo Flámsku oslavovali najslávnejšieho cyklistu všetkých čias – Eddyho Merckxa.

VIDEO: Tadej Pogačar vyhral Okolo Flámska 2023

O 48 rokov neskôr jeho úspech dokázal zopakovať 24-ročný Slovinec. Len traja cyklisti dokázali vyhrať túto klasiku a zároveň aj Tour de France. Louison Bobet, Eddy Merckx a Pogačar. 

Vzhľadom na rozdielne nároky na pretekára by malo byť v modernej cyklistike niečo podobné v podstate nemožné. Trojtýždňové preteky vyhrávajú vrchári a vytrvalci ako Alberto Contador, či Chris Froome.

Klasikári sú zase svalnatejší. Sú to odolní šprintéri a tempári, ktorí majú silu a výbušnosť aj po 250 kilometroch.

Dnes sa zrodil Kanibal (prezývka Merckxa - pozn.) modernej éry. Tadej Pogačar si legenda," napísal na twitteri Slovinec Luka Mezgec.

Pogačar vládne teraz všade. V tomto roku vybojoval už desiate víťazstvo.

„Po dnešku vlastne môžem ukončiť kariéru a byť hrdý na to, čo som dosiahol,“ žartoval v cieli. „Aj keby som tento rok nevyhral Tour, táto sezóna je už úspešná.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Teraz môžem s cyklistikou končiť, smial sa Pogačar