Jeho apetít nemá konca. Je to monštrum, vraví o Pogačarovi šéf Movistaru

Tadej Pogačar a jeho gesto pri triumfe na Paríž - Nice 2023.
Tadej Pogačar a jeho gesto pri triumfe na Paríž - Nice 2023. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|13. mar 2023 o 11:20

Za trinásť dní vybojoval Slovinec deväť víťazstiev.

BRATISLAVA. Nebol to márny pokus. Bola v tom guráž aj sebavedomie. Úradujúci víťaz Tour de France Jonas Vingegaard tancoval nohami v pedáloch a zrýchľoval.

Jeho útok zachytil len jeho veľký rival Tadej Pogačar. Tempo však udával len Dán. Slovinec za ním šiel uvoľnene, bez toho aby sa premáhal. V jednej chvíli sa usmial do televíznej kamery.

Vingegaard sa snaží bojovať, tlačí do pedálov. Pogačar ide s rezervou a má z toho zábavu. Keď nakoniec roztočil pedále on, nik jeho tempo neudržal. 

Tadej Pogačar vyhral nielen štvrtú etapu pretekov Paríž - Nice, ale následne ovládol aj celkové poradie. A ukázal prevahu, aká na Paríž - Nice roky nebola. Pritom na prestížnych pretekoch nebola núdza o silných súperov. 

Posunul latku vyššie

Napriek tomu premenil súťaž na one man šou. Vyhral tri najnáročnejšie etapy, celkové poradie, súťaž pre mladých pretekárov aj bodovaciu súťaž. Ušiel mu len bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

To všetko dosiahol pri prvej účasti na týchto pretekoch. 

V nedeľu súperom nadelil polminútový rozdiel. Ďaleko pred cieľom nechal za sebou svojich rivalov a v cieľovom priestore si mohol dovoliť oslavné gestá.

Preteky, ktoré sú známe tým, že aj v celkovom poradí v nich rozhodujú minimálne rozdiely, vyhral 53-sekundovým náskokom. Bol to najväčší rozdiel na týchto pretekoch za posledných 15 rokov. 

„Už v minulosti nás na pretekoch všetkých dokázal rozdrviť. Nečakal som nič iné ani teraz. Tadej posunul latku veľmi vysoko.

My sa musíme pokúsiť posunúť vyššie, aby sme sa naňho dotiahli,“ vravel v cieli novinárom Simon Yates, štvrtý muž celkového poradia. 

Paríž - Nice bol prvým súperením Pogačara s Vingegaardom od vlaňajšej Tour de France a Dán z tohto porovnania nevyšiel najlepšie. Celkovo obsadil tretiu priečku, ale v kratších stúpaniach sa nedokázal Slovincovi vyrovnať. 

„Pogačar bol nad naše sily. Celkovo som so svojim vystúpením za celý týždeň spokojný. Teraz môžem pracovať na zlepšení výkonnosti k Tour. Hádam to tam bude lepšie. Mám pred sebou dosť práce,“ uznal Dán. 

Výhru nad Vingegaardom nepreceňuje

Paríž - Nice a Tour sú dve úplne odlišné súťaže. Aj Slovinec si je vedomý toho, že hoci nemal rovného súpera, neznamená to, že v júli bude favoritom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Jeho apetít nemá konca. Je to monštrum, vraví o Pogačarovi šéf Movistaru