Pogačar je úkaz. Trápili ho kŕče, no víťazný hetrik si nenechal vziať

Slovinec Tadej Pogačar tretíkrát v sérii vyhral monumentálnu klasiku Il Lombardia.
Slovinec Tadej Pogačar tretíkrát v sérii vyhral monumentálnu klasiku Il Lombardia. (Autor: Reuters)
Sportnet|7. okt 2023 o 17:40

Primož Roglič sa s Jumbom rozlúčil tretím miestom.

Okolo Lombardska 2023

Monumentálna klasika (Como - Bergamo, 239 km):

1.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Emirates

5:55:33 h

2.

Andrea Bagioli

Taliansko

Soudal - Quick Step

+ 51 s

3.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 51 s

4.

Aleksandr Vlasov

Rusko

Bora-Hansgrohe

+ 51 s

5.

Simon Yates

Veľká Británia

Jayco AlUla

+ 51 s

6.

Adam Yates

Veľká Británia

UAE Emirates

+ 51 s

BERGAMO. V modernej cyklistike je zopakovať víťazstvo na monumentálnej klasike niečo výnimočné. Okruh favoritov je zakaždým široký a pokiaľ chce pretekár uspieť, musí mať okrem športovej formy neraz aj šťastie.

Je tu však úkaz menom Tadej Pogačar. Slovinec vyhral Okolo Lombardska po sólovom útoku v roku 2021, vlani v záverečnom špurte zdolal Enrica Masa a tento rok predviedol ďalšiu krasojazdu s úspešný koncom.

Dvojnásobnému víťazovi Tour de France vyšiel útok v klesaní z Passo di Ganda a už ho nikto nechytil. Ani jeho veľký rival a krajan Primož Roglič.

Pred záverečným krátkym stúpaním dostal Pogačar kŕče, no v tom čase mal už výrazný náskok pred skupinou prenasledovateľov. Dostal občerstvenie z auta, napriek tomu, že jeho tím si bol vedomý, že dostane pokutu.

Záverečné metre si mohol jazdec UAE Emirates vychutnať a napokon prišiel do cieľa s náskokom 51 sekúnd pred domácim Talianom Andreom Bagiolim.

VIDEO: Víťazný hetrik Tadeja Pogačara na Okolo Lombardska 2023

Jazdec tímu Soudal - Quick Step, ktorý vyhral jednu etapu aj na pretekoch Okolo Slovenska, bol prekvapením "Klasiky padajúceho lístia" a na tretie miesto odsunul Rogliča, ktorý sa rozlúčil s tímom Jumbo-Visma.

Pogačar sa stal tretím cyklistom v histórii, ktorý vyhral záverečný monument sezóny trikrát v rade. Pred ním to dokázali len Alfredo Binda a Fausto Coppi.

"Dosiahol som tu tretí triumf pri treťom víťazstve, druhýkrát s dojazdom v Bergame. Je to ako splnený sen," uviedol slovinský cyklista.

"Keď sa mi podarilo odpútať sa od súperov, tak som zjazd zvládol omnoho lepšie ako pred dvoma rokmi. Síce som dostal kŕče do pravej nohy a myslel si, že som skončil, no napokon som to prekonal," dodal 25-ročný Pogačar.

Smolu mal belgický šampión Remco Evenepoel, ktorý patril do okruhu favoritov. Pomerne skoro však spadol a aj keď mohol pokračovať, so zakrvaveným kolenom finišoval deviaty s mankom 86 sekúnd na Pogačara.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pogačar je úkaz. Trápili ho kŕče, no víťazný hetrik si nenechal vziať