Pretekať sa nebude. Za Mäderom smúti Sagan aj talentovaný mladík

Cyklisti a organizátori počas minúty ticha na počesť švajčiarskeho cyklistu Gina Mädera.
Cyklisti a organizátori počas minúty ticha na počesť švajčiarskeho cyklistu Gina Mädera. (Autor: TASR/ Keystone via AP)
Sportnet, TASR|16. jún 2023 o 15:50 (aktualizované 17. jún 2023 o 11:52)

Svetom cyklistiky otriasla smrť Gina Mädera.

OBERWIL-LIELI. Šiesta etapa cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska 2023 nebude mať víťaza, organizátori sa ju rozhodli neutralizovať.

Dôvodom je správa o úmrtí Gina Mädera, ktorá zasiahla celý cyklistický svet. Švajčiarovi sa stal osudným pád v závere štvrtkovej piatej etapy.

Majiteľ troch profesionálnych víťazstiev spadol v nebezpečnom zjazde zo stúpania Albulapass vo vysokej rýchlosti, následne bol vo vážnom stave prevezený do nemocnice, no svojim zraneniam podľahol.

Organizátori informovali, že cyklisti spoločne odjazdia len posledných 20 kilometrov etapy, čím vzdajú hold jazdcovi tímu Bahrain - Victorious.

VIDEO: Pamiatka na zosnulého Švajčiara Gina Mädera

Správa o smrti švajčiarskeho cyklistu zasiahla aj Tomáša Sivoka, ktorý ho osobne poznal. "Je to veľmi smutné. Bola to moja prvá profi dvojička na sústredení a veľmi dobrý človek," uviedol pre Sportnet 19-ročný talent.

"Odpočívaj v pokoji Gino," napísal na sociálnych sieťach Peter Sagan.

"Všetci sme zdrvení, organizátori, tímy, pretekári, všetci. To, čo sa stalo, je naozaj strašné a je pre mňa ťažké o tom hovoriť, pretože Gino bol skvelý človek, ktorý si nezaslúžil takto opustiť tento svet. Všetci ho poznali a milovali.

Dnes nebudeme pretekať, ale chceme si ho pripomenúť a uctiť tým, že spoločne odjazdíme záver etapy," povedal riaditeľ pretekov Olivier Senn.

"Sme zdrvení. Celé svoje srdce a svoju silu posielam Ginovej rodine, kamarátom a tímovým kolegom," poznamenal úradujúci svetový šampión Belgičan Remco Evenepoel.

Cyklista z tímu Soudal-Quick Step ešte vo štvrtok kritizoval organizátorov podujatia za to, aký dojazd pripravili pre jazdcov v 5. etape.

"Cieľ na vrchole stúpania by bol bez problémov možný. Nebolo dobré rozhodnutie nechať nás ísť dolu nebezpečným zjazdom.

Ako pretekári by sme mali myslieť aj na riziko, ktoré podstupujeme pri zjazde z kopca," napísal celkový víťaz vlaňajšej španielskej Vuelty na svojom twitteri.

Preteky Okolo Švajčiarska by mali v sobotu pokračovať siedmou etapou, ktorá má zvlnený profil. V žltom drese do nej odštartuje Dán Mattias Skjelmose.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pretekať sa nebude. Za Mäderom smúti Sagan aj talentovaný mladík