Trauma už Rogliča nemusí mátať. Giro vyhral tak, ako prehral Tour

Primož Roglič.
Primož Roglič. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Miroslav Kováčik|27. máj 2023 o 18:00

Geraint Thomas prišiel v časovke o ružový dres.

Giro d'Italia 2023

20. etapa (časovka Tarvisio - Monte Lussari, 18,6 km):

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

44:23 min

2.

Geraint Thomas

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 40 s

3.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 42 s 

4.

Damiano Caruso

Taliansko

Bahrain - Victorious

+ 55 s

5.

Thibaut Pinot

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 59 s

6.

Sepp Kuss

USA 

Jumbo-Visma

+ 1:05 min

MONTE LUSSARI. V roku 2020 viedol Primož Roglič pred predposlednou etapou Tour de France pred Tadejom Pogačarom o komfortných 57 sekúnd.

Lenže v časovke, ktorá finišovala na Planine krásnych dievčat ho jeho mladší krajan deklasoval a pripravil ho o najväčšie víťazstvo v kariére.

Ubehli skoro tri roky a pred Rogličom bola ďalšia časovka, ktorá mala rozhodnúť o celkovom víťazovi Grand Tour - tentokrát talianskeho Gira.

Slovinec bol teraz v pozícii vyzývateľa. V časovke, ktorá mala takisto vrchársky dojazd, potreboval skresať 26-sekundové manko na Gerainta Thomasa.

Vydal zo seba maximum, vyhral etapu a vyšlo mu to.

Niekdajší víťaz Tour de France si nedokázal udržať ružový dres, v závere časovky bol slabší, došli mu sily a celkovo na Rogliča stratil 14 sekúnd.

"V závere som nemal dobré nohy. Nechcem hľadať výhovorky, ale v najstrmších pasážach som sa necítil najlepšie," priznal Thomas pre Eurosport.

Priebeh 20. etapy Giro d'Italia 2023

"Pre mnohých to bude ako nekončiaca nočná mora," vravel bývalý profesionál Alberto Contador o stúpaní Monte Lussari (7,8 km a priemerný sklon 11,2%).

Práve na tomto stúpaní bojovali favoriti celkového poradia o každú sekundu a tiež sa udeľovali posledné body do vrchárskej súťaže o modrý dres.

Ešte predtým však štartovali cyklisti, ktorí nemali šancu na popredné priečky a išli si vlastným tempom. Mark Cavendish sa zdravil s divákmi a napríklad Laurenz Rex predviedol jazdu na zadnom kolesa po vzore Petra Sagana.

V priebehu časovky fanúšikovia vyhľadávali najmä meno Matthew Riccitello.

Na prvom medzičase síce 21-ročný a pomerne neznámy Američan nepatril k najrýchlejším, no stúpanie zvládol fantasticky a na čele bol takmer dve hodiny.

Po sedemnástej hodine sa naplno rozbehol bol o ružový dres a Geraint Thomas zvládol rovinatú časť solídne - na Primoža Rogliča stratil len dve sekundy.

Slovinec však kontinuálne získaval čas a po druhom medzičase na Brita virtuálne strácal už len desať sekúnd. Bolo zarobené na veľkú drámu.

Už sa zdalo, že ju prekazila spadnutá reťaz na bicykli bývalého skokana na lyžiach. Pokiaľ ju s pomocou mechanika nahodil, prešlo veľa sekúnd.

Mnohí si vtedy pomysleli, že je vymaľované.

Rogliča však tento moment nerozhodil a kým on naďalej išiel vo vysokom tempe, Thomas bol evidentne viac vyčerpaný a strácal sekundu za sekundou.

Napokon obsadil v etape druhé miesto s mankom 40 sekúnd, pričom v celkovom hodnotení bol od Rogliča horší o 14 sekúnd. Tretie miesto v etape a tiež po súčte dvadsiatich etáp patrí Portugalčanovi Joaovi Almeidovi.

"Je lepšie prehrať s takým rozdielom ako stratiť dres o sekundu. Primož ma dnes úplne rozbil. Zaslúži si toto víťazstvo. Blahoželám mu," dodal Thomas.

"Je to úžasné. Iste, vyhral som aj etapu, ale dnes to je o neskutočnej energii a o ľuďoch. Neuveriteľné. Moment, ktorý si budem pamätať.

Spadla mi reťaz. Stáva sa to. Nechcete, aby to prišlo práve v takejto chvíli. Ale dal som ju naspäť a pokračoval som. Fanúšikovia boli neuveriteľní. Nabudili ma a určite ma to poháňalo dopredu," povedal Roglič.

Celkové poradie po 20. etape

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

82:40:36 h

2.

Geraint Thomas

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 14 s

3.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 1:15 min

4.

Damiano Caruso

Taliansko

Bahrain - Victorious

+ 4:40 min

5.

Thibaut Pinot

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 5:43 min

6.

Thymen Arensman

Holandsko

Ineos Grenadiers

+ 6:05 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Trauma už Rogliča nemusí mátať. Giro vyhral tak, ako prehral Tour