Štart v supermarkete či dinosaury na dresoch. Vuelta je tak ťažká, že šprintéri ani neprišli

Primož Roglič (vpravo) a Sepp Kuss pred štartom Vuelta a Espaňa 2024.
Primož Roglič (vpravo) a Sepp Kuss pred štartom Vuelta a Espaňa 2024. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|16. aug 2024 o 11:00

Primož Roglič môže vyrovnať rekord španielskeho cyklistu.

BRATISLAVA. Televízna grafika ukazovala jeho meno, ale na pódiu ho počas tímovej prezentácie nebolo. Kde je Primož Roglič? pýtali sa mnohí.

Nebolo by to prvýkrát, čo sa zostava tímu zmenila tesne pred začiatkom Grand Tour. Slovinec spadol pred vyše mesiacom na Tour de France, utrpel zranenia a o jeho štarte na Vuelte sa dlho špekulovalo. 

V pôvodnej nominácii však figuroval, a tak sa moderátor opýtal Daniela Felipeho Martíneza, kde má tím Red Bull - BORA - hansgrohe svojho lídra. 

"Spolu sme odišli z hotela. Netušíme, kde je," odvetil Kolumbijčan, no jeho úsmev naznačoval, že nejde o nič vážne. Skôr o zábavku.

Roglič sa objavil až v závere prezentácie, keď sa už všetky tímy vystriedali na pódiu. "Chcel som pódium len pre seba," žartoval. 

Nepochybne išlo o zámer organizátorov. Aj takto si uctili šampióna, ktorý triumfoval na španielskych pretekoch trikrát v sérii (2019-2021).

Počas prezentácie si teda Roglič ukradol šou pre seba, no bude hviezdou aj samotných pretekov? Vuelta a Espaňa 2024 sa začína už v sobotu v Lisabone a rovnako časovkou sa skončí 8. septembra v Madride. 

VIDEO: Prezentácia tímov pred štartom Vuelta a Espaňa 2024

Roglič môže vyrovnať rekord

Po spomenutom páde nemecký tím informoval, že Roglič nebude pokračovať na Tour de France a sústredí sa na ďalšie ciele v tejto sezóne. Na olympiáde mal obhajovať zlato v časovke, no jeho návrat sa oddialil.

Bývalý skokan na lyžiach strávil dva a pol týždňa na vysokohorskom sústredení, kde sa snažil čo najlepšie pripraviť práve na Vueltu. Cíti sa dobre a preto bude opäť v pozícii lídra tímu.

"Aj do tretej Grand Tour ideme s veľkými ambíciami. Nominovali sme osem jazdcov, s ktorými sa nebudeme skrývať, ale chceme agresívne bojovať o celkové poradie," uviedol športový riaditeľ Rolf Aldag.

Okrem Martíneza by mal Rogličovi v horách pomáhať najmä Aleksandr Vlasov, ktorý vlani obsadil na Vuelte siedme miesto. Avšak, aj on má za sebou podobný súťažný výpadok, keďže tiež odstúpil z Tour.

Roglič prípadným štvrtým víťazstvom vyrovná doterajší rekord Roberta Herasa, ktorý na domácich cestách vládol na začiatku tisícročia. 

Primož Roglič sa stal víťazom pretekov Vuelta a Espaňa 2021.
Primož Roglič sa stal víťazom pretekov Vuelta a Espaňa 2021. (Autor: TASR/AP)

Tentokrát proti sebe nebude mať Tadeja Pogačara, ktorý suverénne vyhral v tejto sezóne Giro aj Tour. Jeho cieľom je zisk dúhového dresu na MS.

Vyhrať všetky tri trojtýždňové preteky v jednom roku by bolo unikátne. Geraint Thomas v podcaste Cycling Club priznal, že sa počas pretekov Pogačara spýtal, prečo neskúsi skompletizovať hetrik.

"Povedal mi, že potrebuje, aby boli ľudia v tíme šťastní. V UAE Emirates majú veľa kvalitných jazdcov, takže tomu rozumiem.

Tri Grand Tours na najvyššej úrovni zoberú veľa energie aj Pogačarovi. On by to však zvládol na jednej nohe," svojsky povedal Thomas.

Mal na to vlastný názor

Vlani obsadil Roglič na Vuelte tretiu priečku. Z pohľadu tímu Jumbo skončili preteky najlepšie ako mohli, no Slovinec až tak spokojný nebol.

Napokon sa rozhodol, že najlepšie pre neho bude, keď odíde.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Štart v supermarkete či dinosaury na dresoch. Vuelta je tak ťažká, že šprintéri ani neprišli