Konečne, mohol si povedať víťaz etapy. Roglič má štvrtý titul a vyrovnal rekord Vuelty

Slovinský cyklista Primož Roglič sa stal víťazom pretekov Vuelta a Espaňa 2024
Slovinský cyklista Primož Roglič sa stal víťazom pretekov Vuelta a Espaňa 2024 (Autor: TASR/AP)
TASR|8. sep 2024 o 20:20

Primož Roglič vyhral španielsku Grand Tour o vyše dve minúty.

Vuelta a Espaňa 2024

21. etapa (Madrid - Madrid, 24,6 km):

1.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama-FDJ

26:28 min

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Red Bull - BORA - hansgrohe

+ 30 s

3.

Mattia Cattaneo

Taliansko

Soudal Quick-Step

+ 41 s

4.

Filippo Baroncini

Taliansko

UAE Emirates 

+ 43 s

5.

Mauro Schmid

Švajčiarsko

Jayco AlUla

+ 46 s

6.

Mathias Vacek

Česko

Lidl-Trek

+ 52 s

MADRID. Slovinec Primož Roglič sa štvrtýkrát v kariére stal víťazom cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa. V historickom rebríčku tak vyrovnal doterajší rekord Španiela Roberta Herasa.

Tridsaťštyriročnému jazdcovi tímu Red Bull - BORA - hansgrohe na to stačilo druhé miesto v záverečnej 24,6 km dlhej individuálnej časovke v Madride.

V celkovej klasifikácii triumfoval s náskokom 2:36 min pred Austrálčanom Benom O'Connorom (Decathlon - AG2R - La Mondiale).

V časovke sa z prvého víťazstva na jednej z Grand Tours tešil Švajčiar Stefan Küng (Groupama-FDJ). Druhý skončil s 30-sekundovým mankom Roglič a pódium doplnil Talian Mattia Cattaneo z tímu Soudal Quick-Step.

"Cez leto som so sebou bojoval, mal som nejaké zdravotné problémy a potreboval som viac pretekárskych dní, čo sa mi podarilo tu na Vuelte.

Po Tour de France som si musel strážiť váhu, pretože som vedel, že Vuelta bude ťažká. Je to úžasné, konečne. Čakal som na toto víťazstvo veľmi dlho. Vedel som, že na tejto trati treba ísť naplno a pretrpieť si to.

Je úžasné vyhrať s takouto prevahou, je to dôkaz toho, že som bol dnes na trati najlepší," tešil sa Küng v cieľovom priestore.

VIDEO: Zábery z 21. etapy Vuelta a Espaňa 2024

Roglič tento rok patril k najväčším favoritom na celkový triumf, na čelo celkového poradia sa dostal po víťaznej 4. etape.

O dva dni neskôr sa z víťazstva tešil O'Connor, ktorý si pred Slovincom vytvoril takmer päťminútový náskok. Na líderskej pozícii sa udržal až do piatka, keď si po triumfe v 19. etape opäť červený dres obliekol Roglič.

Ten sa z víťazstva na španielskych cestách predtým tešil aj v rokoch 2019, 2020 a 2021. Heras vyhral podujatie štyrikrát v rokoch 2000, 2003, 2004 a 2005.

Roglič v cieli uznal Švajčiarove kvality. "Čím viac idete, chcete, aby už bolo po tom. Všetko prebehlo v poriadku, bolo to rýchle, som šťastný. Všetci vieme, že Stefan Küng je v týchto rovinatých časovkách silný.

Bolo to ťažké, ale naozaj mu chcem zablahoželať, dobrá práca. Dnes bol neuveriteľne silný a ja si to len užívam," citoval Slovinca portál cyclingnews.com.

"Je za tým veľa obety. Nie som to len ja, je to aj moja rodina a všetci okolo. Všetci pre to žijeme. Jednoducho som šťastný, že som to dokázal," dodal 34-ročný pretekár ohľadom svojho celkového triumfu.

Konečné poradie Vuelta a Espaňa 2024

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Red Bull - BORA - hansgrohe

81:49:18 h

2.

Ben O'Connor

Austrália

Decathlon AG2R La Mondiale

+ 2:36 min

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar 

+ 3:13 min

4.

Richard Carapaz

Ekvádor

EF Education - EasyPost

+ 4:02 min

5.

Mattias Skjelmose

Dánsko

Lidl-Trek

+ 5:49 min

6.

David Gaudu

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 6:32 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Konečne, mohol si povedať víťaz etapy. Roglič má štvrtý titul a vyrovnal rekord Vuelty