Prešiel veľkou skúškou. Na Vuelte ho trápil nečakaný rival aj vírus. Nikdy nemám dosť, smial sa Roglič

Primož Roglič s deťmi po triumfe na Vuelta a Espaňa.
Primož Roglič s deťmi po triumfe na Vuelta a Espaňa. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. sep 2024 o 12:00

Španielsku Grand Tour vyhral po štvrtý raz.

BRATISLAVA, MADRID. Náročnejšiu Grand Tour ako tohtoročnú Vueltu by ste za posledné roky len ťažko hľadali. Náročnosťou prevýšila Tour aj Giro a navrch ponúkla aj dobrú zápletku.

A tak v horúcom počasí (priemerná teplota 29,8 stupňa Celzia) a cez tie najhoršie stúpania (prevýšenie 60-tisíc metrov) musel veľký favorit dva týždne bojovať, aby zmazal veľkú stratu na nečakaného rivala. 

Primož Roglič sa musel na svoj štvrtý triumf na Vuelte riadne nadrieť. Slovinec síce vytúžený rekordný triumf vybojoval, ale predviedol zrejme životný výkon, aby sa mu to podarilo.

Potrápil ho nečakaný rival

Červený dres pre víťaza si vybojoval až v 19. etape a už ho nepustil. Hoci tím Red-Bull Bora hansgrohe práve v závere postihol vírus žalúdočnej chrípky. Hovorí sa o salmonele. 

„Sám som bol dnes už asi dvadsaťkrát na toalete. Ale mal som už dobrý náskok, musel som to dnes len dotiahnuť. Je to tak. Sú to pre nás nové výzvy a musíme sa snažiť týmto veciam zabrániť. Teraz je čas toto víťazstvo osláviť,“ tešil sa Roglič. 

Vueltu ovládol s náskokom 2:36 minúty. Z trojice Grand Tours je to najtesnejší rozdiel v tomto roku.

Jeho veľkým súperom na Vuelte bol Austrálčan Ben O’Connor. Jazdec tímu Decathlon AG2R rozhodne nepatril pred štartom medzi okruh veľkých favoritov a nik by zrejme nečakal, že ešte na štarte 19. etapy, teda bezmála po troch týždňoch, bude stále v drese lídra. 

VIDEO: Zostrih 21. etapy Vuelta a Espaňa 2024

V Španielsku predviedol životný výkon a dlho si udržiaval reálnu šancu na víťazstvo. Bez jeho vkladu by zrejme Vuelta bola rozhodnutá oveľa skôr.

Dvadsaťosemročný Austrálčan už bol na Tour aj na Gire štvrtý, no nikdy nemal preteky takto dobre rozbehnuté. 

„Je to ako splnený sen. Bol som pred tým blízko, ale teraz vybojovať pódiové miesto je skvelé. Možno som to dokázal trochu netradičným spôsobom, ale ukázal som svoju dravosť a zakončil som to dobrým výkonom v časovke. Som pyšný na to, ako to dopadlo,“ vravel O’Connor pre cyclingnews.com. 

Postaral sa o zápletku

Predviedol nevídaný výkon vo zvlnenej 6. etape. Dostal sa do početného úniku a etapu zakončil sólovým víťazstvom. V závere dokázal svoj náskok pred súpermi len navyšovať. Pred druhým v cieli vyhral o viac ako 4 minúty a Rogličovi nadelil 6 minút.

Vtedy sa vyšvihol do vedenia a svoj náskok urputne bránil. V poslednom týždni však stále na Rogliča strácal. Najviac zaostával v prudkých stúpaniach v 15. etape a v 19. etape. Slovinec mu postupne stále z náskoku ukrajoval.

„Bol som naozaj prekvapený, že som na 19. etapu nastupoval ešte v červenom drese, a je celkom príjemné mať pocit, že jedného dňa by som mohol vyhrať takéto preteky. Predtým by som to považoval za nereálne. Takže byť takto blízko je výnimočné.“

Ben O'Connor.
Ben O'Connor. (Autor: TASR/AP)

V drese lídra bol 13 dní.

Vedel však, že príde moment, kedy ho Roglič z dresu lídra vyzlečie. O’Connor však na Vuelte udržiaval fanúšikov v napätí a tím Decathlon sa snažil odolávať silnej zostave Red Bullu. 

„Naozaj som si nemyslel, že tieto preteky vyhrám. Vedel som, že o červený dres prídem. Nebol som dostatočne silný, aby som zvíťazil.

Ale bol som dosť silný na pódiové umiestnenie a v posledných etapách som sa sústredil len na tento cieľ. Za výkony v posledných dvoch etapách som naozaj hrdý. Je to krásny spôsob, ako ukončiť preteky,“ doplnil O’Connor. 

Od budúcej sezóny bude jazdiť v tíme Jayco Alula.

Nikdy nemám dosť, vraví

Roglič prežil za posledný rok veľkú zmenu. Už vlani chcel vybojovať na Vuelte štvrtý triumf.

Lenže na prvú priečku sa prepracoval jeho kolega Sepp Kuss. Roglič sa pokúšal ho zosadiť a snažil sa jeho náskok skresať napríklad na prudkom stúpaní Alto Angliru.

Kuss s vypätím všetkých síl svoj náskok ubránil. V tíme Visma sa nakoniec dohodli, že sa postavia za Američana a budú ho podporovať, čo Slovinec neniesol najlepšie.

Keď aj Jonas Vingegaard uznal, že pomôže Kussovi k víťazstvu, Roglič tvrdil: "Som zodpovedný len za seba." Po pretekoch sa rozhodol radšej z tímu Visma odísť. 

V tíme Red Bull Bora hansgrohe nezačal najlepšie. V apríli na Okolo Baskicka mal pád. Následne síce vyhral Criterium Dauphiné, ale na Tour sa znovu nevyhol pádom a z pretekov odstúpil. V Španielsku však ukázal, že aj v 35 rokoch stále dokáže predviesť výnimočný výkon.

Vybojoval štvrtý triumf a v historickom poradí sa vyrovnal Španielovi Robertovi Herrasovi. Obaja majú po 4 víťazstvá na Vuelte. 

„Piate víťazstvo (na Vuelte) by bolo pekné,“ nadhodil Slovincovi po poslednej etape reportér Eurosportu. 

„Je pravda, že ja nikdy nemám dosť. (smiech) Aj mať štyri víťazstvá je šialené. Ale najskôr chcem osláviť toto,“ odvetil Roglič.

S piatimi víťazstvami na Grand Tours je medzi aktívnymi cyklistami druhý najúspešnejší po Chrisovi Froomovi (7).

V cyklistike dosiahol takmer všetko, no k spokojnosti mu chýba posledný úspech. Žltý dres z Tour. 

„Mnoho ľudí sa ma pýta, čo by som zmenil, ak by som mohol. Ale pozrite koľko úspechov som dosiahol. Nie. Nič by som nemenil. Som si istý, že ak by som Tour už vyhral, neurobilo by to zo mňa iného človeka.

Nechcem, aby si ma ľudia pamätali kvôli tomu (víťazstvu na Tour - pozn.), ale aby som bol pre nich jazdcom, ktorý na pretekoch nechá vždy všetko,“ hovoril Roglič. 

Slovinskí fanúšikovia prežívajú výnimočné obdobie a aj tento rok majú, čo oslavovať. Táto sezóna bola nad očakávania.

Cyklisti zo Slovinska totiž ovládli tri najväčšie etapové preteky. Giro a Tour vyhral Tadej Pogačar, Vueltu Primož Roglič. Malá dvojmiliónová krajina kraľuje cyklistike. 

Konečné poradie Vuelta a Espaňa 2024

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Red Bull - BORA - hansgrohe

81:49:18 h

2.

Ben O'Connor

Austrália

Decathlon AG2R La Mondiale

+ 2:36 min

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar 

+ 3:13 min

4.

Richard Carapaz

Ekvádor

EF Education - EasyPost

+ 4:02 min

5.

Mattias Skjelmose

Dánsko

Lidl-Trek

+ 5:49 min

6.

David Gaudu

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 6:32 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prešiel veľkou skúškou. Na Vuelte ho trápil nečakaný rival aj vírus. Nikdy nemám dosť, smial sa Roglič