Zraniteľný Roglič, útok jeleňov či prvá žltá karta. Vuelta zápletkami prekonáva Tour

Austrálsky cyklista Ben O' Connor v drese lídra španielskej Vuelty.
Austrálsky cyklista Ben O' Connor v drese lídra španielskej Vuelty. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|26. aug 2024 o 13:50

Cyklistická Vuelta už priniesla viacero nečakaných momentov.

BRATISLAVA. V popularite sa síce nevyrovná Tour de France, no atraktivitou tento rok určite prekonala aj ostatný ročník najslávnejších pretekov.

Vuelta má za sebou prvý súťažný blok, ktorý priniesol toľko zaujímavých momentov, že cyklistickí fanúšikovia nevedia, čo majú rozoberať skôr.

Kým v Česku sa tešia z výkonov svojich mladíkov, v Austrálii mnohí ponocujú, aby mohli sledovať, či ich krajan využije životnú príležitosť.

A hoci to pred pár dňami vyzeralo na absolútnu slovinskú nadvládu na tohtoročných Grand Tours, cesta Primoža Rogliča za rekordom bude tŕnistá.

Líder ukázal, čoho je schopný

Aj keď Vuelta nie je ešte ani v polovici, je zrejmé, že po jej skončení sa bude hovoriť najmä o šiestej etape, ktorá dala pretekom novú dynamiku. 

Očakávalo sa, že sa tím Red Bull - BORA - hansgrohe bude chcieť nateraz zbaviť červeného dresu, aby nemusel toľko pracovať počas etáp. Nie však, že ho prenechá Benovi O'Connorovi s takmer 5-minútovým náskokom.

VIDEO: Zostrih zo 6. etapy pretekov Vuelta a Espaňa 2024

Austrálčan nie je žiaden nováčik alebo niekto, kto v horách dostane polhodinu.

Tento rok bol štvrtý na Gire, rovnako ako na Tour pred tromi rokmi. Navyše, na Vuelte skompletizoval zbierku víťazných etáp zo všetkých Grand Tours.

V sobotnej etape síce na Rogliča stratil, no v nedeľňajšej deviatej, ktorá bola označovaná ako kráľovská, Slovinca k ničomu nepustil.

Napokon bral v cieli bonus štyroch sekúnd, vďaka čomu je pred prvým voľným dňom jeho náskok pred Rogličom tri minúty a 53 sekúnd.

"Každá sekunda sa počíta. Ukázal som, aké sú moje schopnosti a čoho som schopný. Som na to hrdý," povedal v nedeľu jazdec v červenom drese.

"Som veľmi spokojný s tým, ako sme jazdili. To ukazuje, že budeme pokračovať v boji o víťazstvo. Felix (Gall, pozn.) bol v záverečnom stúpaní skvelý," doplnil jazdec tímu Decathlon AG2R La Mondiale.

Problémy Rogliča aj šťastie Masa

Naopak, Roglič podľa špecializovaného portálu WielerFlits vyzeral pri druhom stúpaní na Alto de Hazallanas zraniteľne. Keď zaútočil Enric Mas, mohol s ním vytvoril silné duo a okresať stratu na O'Connora.

Lenže tentokrát na to slovinský cyklista nemal. 

"Nemal som dobré nohy a bolel ma chrbát. Aj pre veľké teplo to bolo naozaj ťažké. Trpel som. Etapa bola veľmi ťažká, ale našťastie je za nami a teraz máme deň voľna," povedal Roglič akreditovaným médiám.

VIDEO: Zostrih z 9. etapy pretekov Vuelta a Espaňa 2024

Na bolesti chrbta sa nestážoval prvý raz, zrejme sú to ešte dôsledky pádu na Tour de France. Ak by však problémy pretrvávali, jeho snaha vyrovnať rekord Roberta Herasa by dostala vážnu trhlinu. 

Po 9. etape sa komentátor belgickej televízie Sporza Renaat Schotte spýtal svojho kolegu Josého De Cauwera: "Vyhrá Ben O'Connor túto Vueltu?"

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zraniteľný Roglič, útok jeleňov či prvá žltá karta. Vuelta zápletkami prekonáva Tour