Senzáciu Vuelty si uchmatol elitný tím. Bora pre ťah s Rogličom počíta pokuty a tresty

Primož Roglič.
Primož Roglič. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|2. sep 2024 o 12:40

Primož Roglič útočí na štvrtý titul. Expert si myslí, že Vueltu vyhrá.

BRATISLAVA. Počas 15. etapy cyklistickej Vuelty, ktorá zakončila druhý súťažný blok, mal tím Red Bull - BORA - hansgrohe v rukách skvelé karty. 

V trojčlennom úniku bol favoritom na víťazstvo Aleksandr Vlasov a v pelotóne sa v záverečnom stúpaní podarilo utrhnúť Florianovi Lipowitzovi, pričom mal na zadnom kolese Primoža Rogliča. 

Skutočne ideálna situácia. Vyzeralo to na etapový triumf, zisk červeného dresu, ale napokon musel nemecký tím prehltnúť až tri horké pilulky.

Vlasova v súboji jedného proti jednému zatienil objav Vuelty, Roglič nemal ideálny deň, jeho náskok výrazne nenarastal a okrem toho dostal penalizáciu.

Za autom išli príliš dlho

Roglič, ktorý útočí na štvrté víťazstvo na Vuelte, mal pred záverečným kopcom Cuitu Negru plánovanú výmenu bicykla. Je to častý jav najmä v časovkách, ktoré sú spočiatku rovinaté, ale vrcholia v stúpaní. 

Výmena prebehla viac-menej bez problémov, Slovinec mal pri sebe dvoch tímových kolegov. Avšak, pri návrate do pelotónu boli pridlho v zákryte za autom športového riaditeľa, za čo ich rozhodcovia potrestali.  

Bývalý šprintér Shane Archbold, ktorý sedel v aute, dostal pokutu 500 švajčiarskych frankov a trojica jazdcov vyviazla s pokutou po 200 frankov.

Navyše, rozhodcovia im odobrali 15 bodov v rebríčku UCI, po štyri vo vrchárskej i bodovacej súťaži a tiež udelili 20-sekundové penalizácie.

Rozhodcovia boli nekompromisní najmä pre to, že Roglič nemenil bicykel pre defekt či mechanické problémy, ale z vlastného rozhodnutia. 

A hoci v jednom z najťažších stúpaní prišiel pred Benom O'Connorom do cieľa o 38 sekúnd, napokon z jeho náskoku v celkovom poradí skresal len 18 sekúnd.

Pri hodnotení etapy trochu ironicky odvetil: "Koľko som stratil na jazdca v červenom drese? Bol vpredu? Asi je lepšie získať čas, ako oň prísť, nie?"

VIDEO: Zostrih z 15. etapy pretekov Vuelta a Espaňa 2024

Rekord aj odkaz pochybovačom

Roglič má pred poslednými šiestimi etapami manko 63 sekúnd, no stále je favoritom na celkový triumf. Veď za predošlý týždeň stiahol skoro tri minúty.

Na programe sú dve ľahšie etapy či tri horské dojazdy, v ktorých však rozhodne nemusí bezhlavo útočiť. Má totiž eso v rukáve.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Senzáciu Vuelty si uchmatol elitný tím. Bora pre ťah s Rogličom počíta pokuty a tresty