Saganovi gratuloval aj víťaz Tour: Mal si kariéru, o ktorej väčšina z nás môže len snívať

Peter Sagan a Geraint Thomas (vpravo) počas Tour de France 2018.
Peter Sagan a Geraint Thomas (vpravo) počas Tour de France 2018. (Autor: Geraint Thomas/ instagram)
Miroslav Kováčik|1. okt 2023 o 20:05

Kariéra Petra Sagana bude pokračovať v horskej cyklistike.

BRATISLAVA. V roku 2018 bol na vrchole svojej formy. Trikrát po sebe vyhral majstrovstvá sveta, dočkal sa vytúženého triumfu na Paríž - Roubaix a na Tour de France si na jednu etapu obliekol žltý dres. 

Na najslávnejšie preteky sveta sa po kontroverznej diskvalifikácii (kolízia s Markom Cavendishom, pozn.) vrátil štýlovo a nielenže si prinavrátil zelený dres, ale získal ho s priepastným 231-bodovým náskokom. 

Magazín Velonews ho vtedy označil za najhodnotnejšieho jazdca v pelotóne. Mal výsledky aj charizmu. Bol rockovou hviezdou cyklistiky, ľudia ho zbožňovali.

Mal jedinečný prejav, víťazné gestá a nikdy sa na nič nehral.

Dodnes je zrejme jediným cyklistom, ktorý počas stúpania na Col du Tourmalet podpísal fanúšikovi za jazdy svoju vlastnú autobiografiu.

Keď 10. júla 2019 v etape do Colmaru prešprintoval Wouta van Aerta či Mattea Trentina, len málokto tušil, že to bude jeho posledné víťazstvo na Tour. 

VIDEO: Sagan ukončil kariéru v cestnej cyklistike /zdroj: Tour de France/

Odvtedy jeho hviezda začala žiariť slabšie. Mašina na víťazstvá sa zadrhla.

Dôvodov bolo viac od nástupu mladej dravej generácie cez zdravotné problémy spojené s koronavírusom. A tak mnohých neprekvapuje, že sezóna 2023 bola pre Sagana v cestnej cyklistike posledná.

Svoju rozlúčku absolvoval na klasike Tour de Vendée, ktorá symbolicky vrcholila na mieste, kde si pred piatimi rokmi obliekol žltý dres.

Fanúšikovia obkľúčili autobus

Už pred začiatkom pretekov, ktoré sú domáce pre tím TotalEnergies, bolo najviac fanúšikov práve pred tímovým autobusom tohto francúzskeho tímu.

Kto by videl fotografiu, ako desiatky ľudí čakajú na Saganov podpis či spoločnú fotografiu, pomyslel by si, že ide o preteky Okolo Slovenska. 

Slovenský cyklista zožal najväčšie ovácie aj počas prezentácie tímov.

Deti, ktoré stáli pred jazdcami tímu TotalEnergies rozprestreli transparent, na ktorom boli zobrazené momenty zo Saganovej kariéry s nápisom "Ďakujeme, Peter. Zostanete v našich srdciach". 

Pred nedeľnými pretekmi Sagan priznal, že po Tour a následnom svetovom šampionáte išla jeho forma dole. Pred dvoma týždňa bojoval s chorobou. 

Aj preto otvorene hovoril o svojich možnostiach. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Saganovi gratuloval aj víťaz Tour: Mal si kariéru, o ktorej väčšina z nás môže len snívať