Saganov kamarát bojoval o titul, má striebro. Slovák opäť nesklamal

Belgičan Gianni Vermeersch.
Belgičan Gianni Vermeersch. (Autor: twitter G. Vermeersch)
Miloslav Šebela|9. okt 2022 o 17:00

Prvým majstrom sveta v graveli je Belgičan Gianni Vermeersch.

BRATISLAVA. Bol to netradičný pohľad. Na bicykloch mali veľké plastové štartové čísla pripnuté na riadidlách. Na rámoch páskou prilepené spreje na rýchlu opravu defektu. Žiadne sprievodné autá s náhradnými bicyklami či kolesami.

Davy fanúšikov a trasa, ktorá viedla po úzkych a kľukatých cestičkách v parkoch, na násypoch, pomedzi polia a záhrady. 

Všetko pôsobilo dojmom akoby išlo o preteky pre širokú verejnosť. 

Lenže v národných dresoch boli najlepší cyklisti súčasnosti - majstri sveta, olympijský víťaz, osobnosti z Tour de France či veľkých klasík. 

Sagan bol jediným Slovákom

V talianskom Venete, neďaleko Benátok, prvý raz bojovali cyklisti o titul majstra sveta v mladej disciplíne - gravel.

Ide o preteky na nespevnených cestách (štrk, prach, blato, tráva). Jedným z pravidiel tejto disciplíny je, že pretekár musí prísť do cieľa na bicykli, na ktorom odštartoval.

Preto musí byť pripravený opraviť si defekt či odstrániť technický problém. Toto pretekári na cestných pretekoch nemusia riešiť. Zo sprievodného auta dostanú náhradný bicykel a môžu pokračovať.

V Taliansku štartoval aj Peter Sagan. 

„Neviem, čo mám očakávať, no viem, že to bude náročné. Čaká nás 190 kilometrov, po šotoline a prašných cestách. Budú tam technické úseky,“ hovoril Sagan krátko pred štartom. V kategórii elite bol jediným slovenským pretekárom.

V disciplíne, ktorá má svoju špičku a pretekárov, ktorí sa na ňu špecializujú, štartovalo viac ako dvadsať cyklistov z tímov World Tour. 

Zvíťazil špecialista na cyklokros

Titul majstra sveta si vybojoval Belgičan Gianni Vermeersch, keď v závere ušiel Talianovi Danielovi Ossovi. Vermeersch môže budúci rok na gravel podujatiach nosiť dúhový dres pre majstra sveta.

Vermeersch sa dlhodobo venoval cyklokrosu. Cestnú cyklistiku mal len ako doplnok. Posledné dve sezóny sa však preorientoval na cestné preteky a jazdí v tíme Alpecin-Deceuninck.

"V záverečnej technickej pasáži som sa cítil vždy dobre a zistil som, že meter po metri získavam na Daniela náskok. Dal som do toho všetko.

Vedel som, že za nami je skupina, ktorá nás stíha, preto som sa nemal prečo šetriť. Toto bola asi moja jediná šanca ako sa stať majstrom sveta. Je to šialené," tešil sa nový šampión v prvom rozhovore.

Dvojica bola v úniku väčšinu pretekov a pred skupinou favoritov mala dlho stabilný 4 až 5-minútový náskok. Súperi ho skresali až v závere, keď bolo zjavné, že za normálnych okolností ich nedokážu dostihnúť.

Striebro si teda vybojoval dlhoročný kolega Petra Sagana - Daniel Oss. Bronz má Mathieu van der Poel, ktorý prešprintoval Grega van Avermaeta.

Ossa potešila šanca

Pre Ossa je to jeden z najlepších výsledkov kariéry. Vyprofiloval sa ako jeden z najlepších domestikov, preto má na pretekoch minimum možností bojovať o víťazstvo.

Naposledy vyhral pred 11 rokmi. Trasa vo Venete aj priebeh pretekov mu sadli. Až do záveru bol v hre o titul. Vermeersch mu ušiel až šesť km pred cieľom.

Oss sa však tešil aj z druhej priečky.

"Bolo to perfektné podujatie a som šťastný, že som skončil druhý. Gianni bol silnejší a titul si vybojoval zaslúžene," hovoril Oss v priamom prenose.

Český reprezentant Zdeněk Štybar obsadil ôsmu priečku.

Peter Sagan od štartu držal v početnej skupine favoritov, ktorá jazdila za dvojicou lídrov. Stále si kontroloval pozíciu a bol v hre o výborný výsledok.

Skupina sa však rozdelila na menšie skupinky 30 kilometrov pred cieľom. Sagan vtedy nedokázal zachytiť nástup súperov a zaostal. Do cieľa prišiel na 14. priečke s päťminútovou stratou na víťaza.

I tak môže byť spokojný. Z troch majstrovstiev sveta, ktoré v tomto roku absolvoval, ani raz vyslovene nesklamal a na MS v cestných pretekoch vo Wollongongu dokonca bojoval o medailu, keď skončil na siedmej priečke.

Pre trojnásobného držiteľa dúhového dresu v cestnej cyklistike boli majstrovstvá sveta v graveli zrejme posledným súťažným štartom v sezóne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Saganov kamarát bojoval o titul, má striebro. Slovák opäť nesklamal