VIDEO: Pekné gesto van Aerta. Bol silnejší, no víťazstva sa vzdal

Wout van Aert (vľavo) a Christophe Laporte v cieli klasiky Gent - Wevelgem 2023.
Wout van Aert (vľavo) a Christophe Laporte v cieli klasiky Gent - Wevelgem 2023. (Autor: Team Jumbo-Visma cycling/ twitter)
Sportnet, TASR|26. mar 2023 o 16:55 (aktualizované 26. mar 2023 o 18:25)

Skupine prenasledovateľov zostal už iba boj o tretie miesto.

Gent - Wevelgem 2023

Belgická klasika (Ypres - Wevelgem, 260,9 km):

1.

Christophe Laporte

Francúzsko

Jumbo-Visma

5:49:42 h

2.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 0 s

3.

Sep Vanmarck

Belgicko

Israel - Premier Tech

+ 1:56 min

4.

Frederik Frison

Belgicko

Lotto Dstny

+ 1:56 min

5.

Mads Pedersen

Dánsko

Trek - Segafredo

+ 1:56 min

6.

Mikkel Bjerg

Dánsko

UAE Emirates

+ 1:56 min

83.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 11:18 min

WEVELGEM. Francúzsky cyklista Christophe Laporte z tímu Jumbo-Visma vyhral prestížnu klasiku Gent - Wevelgem 2023.

Do cieľa prišiel spoločne so známejším tímovým kolegom Woutom van Aertom z Belgicka. Cyklisti sa v závere chytili okolo ramien, ale tesne pred cieľom Van Aert prenechal triumf Laportovi.

Jazdci tímu Jumbo-Visma sa presadili po dlhom úniku a 260,9 km dlhú trasu zvládli za 5:49:42 h. Tretí finišoval s výraznou stratou takmer dve minúty ďalší domáci pretekár Sep Vanmarcke (Israel - Premier Tech).

Na štart pretekov sa postavil aj Peter Sagan, ale v hlavnej skupine nefiguroval. Nakoniec obsadil 83. miesto so stratou 11:18 min na víťaza.

Pre tridsaťročného Laporta to bolo 27. víťazstvo v kariére a prvé tento rok. Prepustil mu ho van Aert, ktorý sa postaral o rozhodujúci útok 52 km pred cieľom na stúpaní na Kemmelberg.

VIDEO: Zábery z pretekov Gent Wevelgem 2023

Dvadsaťosemročný Belgičan si tak nepripísal druhý triumf za tri dni, v piatok vyhral inú belgickú klasiku E3 Saxo Classic.

Opäť predviedol vynikajúcu formu a na budúcotýždňovom monumente Okolo Flámska bude najväčší favorit. Aj tentokrát bol najsilnejší.

"Zostávalo asi 50 km, keď sme zaútočili. Bolo pre mňa ťažké nasledovať Wouta, ale rozhodli sme sa, že to potiahneme spolu až do cieľa. Wout sa ma spýtal, či nechcem vyhrať. Je to neskutočné, je to pre mňa pocta.

Toto sa v mojej kariére stalo doteraz iba raz. Chcem sa Woutovi za všetko poďakovať. Nikdy predtým som nevyhral klasiku.

Teraz som veľmi hrdý. Myslím na rodinu a na môjho malého chlapca. Dalo mi toľko práce dostať sa sem," povedal v cieli víťaz.

Priebeh pretekov Gent - Wevelgem 2023

Preteky sa išli od úvodu v daždivom počasí, na cyklistov čakalo desať krátkych, no prudkých stúpaní a viacero úsekov na kockách.

Krátko po štarte sa odtrhla pätica pretekárov, ku ktorým sa postupne pridávali ďalší a po asi 40 km sa na čele vytvorila početnejšia skupina.

Tá mala najväčší náskok štyri minúty, no potom ho začal balík sťahovať a po ďalších sto kilometroch klesol na polovicu. Na mokrých cestách prišlo aj k niekoľkým pádom a z pretekov museli odstúpiť elitný šprintér Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) či Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers).

Na zemi skončil aj vlaňajší víťaz Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), no po páde sa vrátil do pelotónu. Asi 80 km pred cieľom nasledovalo prvé stúpanie na Kemmelberg, na ktorom sa oddelila desaťčlenná skupina.

V nej už boli ašpiranti na triumf ako Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) ši Sören Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck).

Pelotón si situáciu ešte postrážil a na méte 55 km pred cieľom dobehol skupinu a aj pôvodný únik. Pri ďalšom prejazde Kemmelbergu však vyrazili Wout van Aert s Christophom Laportom a vypracovali si náskok 40 sekúnd.

Ten napriek snahám ďalších pretekárov neklesal, naopak, na méte 25 km mali dvaja lídri k dobru už jeden a pol minúty a bolo jasné, že pokiaľ nespadnú alebo nebudú mať technické problémy, dotiahnu preteky do víťazného konca.

Pred cieľovou páskou sa chytili za ramená a išli spolu, no na posledných metroch nechal van Aert svojho tímového kolegu pred sebou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»VIDEO: Pekné gesto van Aerta. Bol silnejší, no víťazstva sa vzdal