Čo hovorí na trať majstrovstiev sveta Sagan? Viac sa teším na horskú cyklistiku, reagoval

Peter Sagan s Danielom Ossom pri tréningu na trati MS 2023.
Peter Sagan s Danielom Ossom pri tréningu na trati MS 2023. (Autor: Matej Červenka)
Miloslav Šebela|4. aug 2023 o 16:50

Bude veľa pádov, predpovedá Sagan.

GLASGOW, BRATISLAVA. V piatok si v rámci tréningu prešiel prvý raz trať majstrovstiev sveta v cyklistike aj Peter Sagan. V nedeľu nastúpi v pretekoch s hromadným štartom po trinásty raz.

Vzhľadom na posledné výsledky a výkony na Tour de France je jasné, že nebude patriť medzi okruh favoritov. Hoci vlani na MS veľmi príjemne prekvapil 7. priečkou.

"Určite sa viac teším na horské bicykle," hovoril s úsmevom na videu pre Slovenský zväz cyklistiky.

"Po tom čo som videl trať, si myslím, že tieto majstrovstvá budú veľmi o šťastí. V prvom rade to bude o tom, ktorý tím alebo ktorí pretekári prídu na okruh prví, a po troch okruhoch sa rozhodne," odhaduje.

Bude veľa pádov, predpovedá

O medailách sa bude rozhodovať na veľmi náročnom okruhu v Glasgowe (14,3 km), na ktorom čaká cyklistov až 48 zákrut, čo je veľmi vysoké číslo. V závere absolvujú tento okruh desaťkrát.

Na takmer identickej trati sa bojovalo o tituly v Glasgowe na majstrovstvách Európy v roku 2018. Sagan vtedy na pretekoch tiež štartoval. Z pretekov však odstúpil.

"Tiež prišlo do cieľa málo pretekárov. Okruh nie je náročný prevýšením. Sú tu skôr krátke výšľapy, ale je náročný technicky.

Bude to o tom, aby ste stále jazdili vpredu. Bude to náročné na koncentráciu a dôležité bude aj šťastie. Myslím, že bude veľa pádov," doplnil.

So Saganom bude na štarte pretekov elite aj Matúš Štoček.

Nedeľňajšie preteky s hromadným štartom (od 10.30 h) budú len prvým vystúpením Petra Sagana na spojených majstrovstvách sveta.

Prekvapiť môžu juniori

O pár dní - v sobotu 12. augusta sa predstaví v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Na MS štartuje, pretože si môže vybojovať miestenku na budúcoročné olympijské hry v tejto disciplíne.

V cross country naposledy štartoval súťažne na olympiáde v Riu 2016. V Glasgowe to bude jeho prvý súťažný štart po siedmich rokoch. Špeciálnu prípravu na cross country nemal, keďže v júli absolvoval Tour de France.

"Trať bude dosť technická. Tri týždne som sa vozil vo Francúzsku. To bola moja príprava," doplnil.

V sobotu budú v cestných pretekoch štartovať juniori a juniorky. Aj v týchto pretekoch má Slovensko svoje zastúpenie. O dobrý výsledok môžu medzi juniormi zabojovať Mattias Schwarzbacher a Samuel Novák.

Medzi juniorkami viackrát v zime prekvapila 17-ročná Viktória Chladoňová, ktorá už má seniorský titul z cyklokrosu a na ME aj MS skončila v tejto disciplíne v top10.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Čo hovorí na trať majstrovstiev sveta Sagan? Viac sa teším na horskú cyklistiku, reagoval