Trať majstrovstiev? Úzke cesty a mnoho zákrut. Kopce nerozhodnú, vraví Štoček

Matúš Štoček v reprezentačnom drese na MS v Glasgowe 2023.
Matúš Štoček v reprezentačnom drese na MS v Glasgowe 2023. (Autor: Slovenský zväz cyklistiky)
Miloslav Šebela|4. aug 2023 o 09:00

Slovenský reprezentant si prešiel časť trate MS.

BRATISLAVA. Budú to olympijské hry v cyklistike. Nie je to veľmi prehnané tvrdenie.

V Glasgowe sa vo štvrtok začalo najväčšie cyklistické podujatie v dejinách. Na spoločných majstrovstvách sveta sa predstaví osemtisíc pretekárov. 

Kým doteraz mali jednotlivé disciplíny a odvetvia vlastné šampionáty, v Glasgowe budú súťažiť dráhari, cestní cyklisti, sáloví, pretekári bmx či paracyklisti. 

Celkovo za jedenásť dní spoznáme nových majstrov sveta vo viac ako 160 disciplínach.  Organizátori očakávajú, že súťaže bude v dejisku sledovať milión divákov. 

Sagan nebude sám

Medzinárodná cyklistická únia si sľubuje, že vďaka tomu sa dostane pozornosti všetkým odvetviam, nielen cestnej cyklistike. 

Práve cestné preteky však zaradili organizátori na začiatok šampionátu. Už cez prvý víkend sa bude bojovať o titul v najsledovanejšej disciplíne – kategórii Elite. 

Slovensko si na základe umiestnenia vo svetovom rebríčku vyjazdilo jedno miesto. Peter Sagan však na súťaž nenastúpi sám. 

Niektoré krajiny si svoje miestenky neuplatnili a v rámci prerozdelenia voľných miest, získalo Slovensko pred pár dňami aj druhé miesto. K Saganovi sa tak v dejisku MS pripojil Matúš Štoček. 

Nový slovenský majster pomáhal Saganovi aj na vlaňajšom šampionáte v Austrálii. Vtedy Žilinčan prekvapil fanúšikov aj súperov. Po podpriemernej sezóne totiž šprintoval o medailu. Skončil siedmy, čo bol výsledok nad očakávania. 

Celkovo má z majstrovstiev sveta 6 umiestnení v top10, z nich tri razy vybojoval titul.

Hrozí aj terezín

Vo štvrtok si slovenskí reprezentanti prvý raz prešli časť trate. Za posledné roky patrí medzi najnáročnejšie. Je veľmi technická. 

„Oficiálny tréning na okruhu v Glasgowe bude v piatok. Dnes som si prešiel časť nájazdu. Bolo to okolo 80 kilometrov. Prešiel som aj dve dlhšie stúpania na trati.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Trať majstrovstiev? Úzke cesty a mnoho zákrut. Kopce nerozhodnú, vraví Štoček