Sagan spravil v závere chybu, na predstihnutie súpera nebol čas

Álvaro Hodeg vyhral 1. etapu na Okolo Slovenska, Peter Sagan skončil na 2. mieste.
Álvaro Hodeg vyhral 1. etapu na Okolo Slovenska, Peter Sagan skončil na 2. mieste. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|16. sep 2021 o 18:20

V celkovej klasifikácii sa posunul na druhé miesto.

KOŠICE. Po dvoch dňoch bolo v Košiciach opäť vidno pápeža. Tentokrát však nie toho skutočného.

Jeden z fanúšikov si nenechal ujsť príležitosť podporiť cyklistov na pretekoch Okolo Slovenska a originálnym spôsobom upriamil na seba pozornosť.

Nebol však jediný. Popri trati tiež stáli ženy odeté v ľudových krojoch, ktoré kričali meno svojho favorita. Nebol ním nikto iný, ako Peter Sagan. 

Rodák zo Žiliny patril v prvej etape s cieľom v Košiciach k najväčším favoritom a za istých okolností sa mohol obliecť do žltého dresu pre celkového lídra. 

Fanúšik prišiel na Okolo Slovenska 2021 oblečený ako pápež.
Fanúšik prišiel na Okolo Slovenska 2021 oblečený ako pápež. (Autor: Jäzva)

Špalier košických priaznivcov ho v cieľovej rovinke hnal dopredu, ale po prejazde cieľom zostalo ticho. Fanúšikovia mali zmiešané pocity. Sagan sa ideálne nedostal do šprintu a napokon skončil na druhom mieste.

Vyhral Kolumbijčan Álvaro José Hodeg z tímu Deceuninck - Quick-Step. 

Quick-Step opäť exceloval 

Etapa mala očakávaný priebeh. Zo slovenských cyklistov sa dostal do úniku len Martin Haring, ale vedúcu skupinu mal pelotón po celý čas pod kontrolou. 

Tímu BikeExchange, s Kadenom Grovesom v žltom drese, podala pomocnú ruku Bora-Hansgrohe. Aj preto pelotón úniku nedoprial výraznejší náskok. 

Rozhodol záverečný šprint, v ktorom si Sagan nenašiel dobrú pozíciu. Najskôr bol príliš vpredu, neskôr ho súperi zavreli a aby toho nebolo málo, ideálne mu nevyšla ani pravotočivá zákruta 300 metrov pred cieľom. 

Naopak, opäť exceloval Deceuninck - Quick-Step s Michaelom Mörkövom. Olympijský víťaz z dráhovej cyklistiky (v disciplíne madison, pozn.) ukázal svoje majstrovstvo a Hodegovi dokonale rozbehol šprint. 

Kým sa tak dialo, Sagan sa ešte musel dostať cez Juhoafričana Reinardta Janseho van Rensburga. Na dostihnutie Hodega už nebol čas.

Na žltý dres stráca šesť sekúnd 

Trojnásobný majster sveta bol spokojný s tým, ako tímy kontrolovali priebeh etapy. V samotnom závere však priznal, že neurobil správne rozhodnutie. 

"Mal som vyštartovať viac napravo, nemal som sa takto držať za Hodegom. Uvidíme, čo prinesú ďalšie dni. Zatiaľ je to dobré," stroho skonštatoval Sagan. 

Vďaka druhému miestu sa slovenský cyklista posunul na druhé miesto celkovej klasifikácie, pričom na vedúceho Hodega stráca šesť sekúnd. 

Kolumbijčan má tak šancu na to, aby zveľadil úspechy Quick-Stepu na slovenských cestách. Tento belgický tím sa totiž tešil z celkového víťazstva na Okolo Slovenska v posledných troch ročníkoch. 

Preteky v piatok popoludní pokračujú etapou, ktorá vedie zo Spišského Podhradia do Dolného Kubína. Na skoro 180 kilometrov dlhej trati sú pripravené tri vrchárske a tiež tri rýchlostné prémie. 

Horská prémia Štrbské pleso (9,66 km; sklon 2,9 percenta, pozn.) je jediná prvej kategórie počas pretekov Okolo Slovenska 2021.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan spravil v závere chybu, na predstihnutie súpera nebol čas