Tatry, Spišský hrad aj Sagan budú na Eurosporte. Vláda prispela na Okolo Slovenska

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
TASR, Miloslav Šebela|12. aug 2021 o 21:55

Na pretekoch pôjde prvýkrát aj Peter Sagan.

BRATISLAVA. Priame prenosy z cyklistickej Tour de France si obľúbili diváci nielen pre súperenie cyklistov, ale aj pre zábery na krajinu, pamätiodnosti, zámky či kostoly. preteky sú tak istou prehliadkou Francúzska. 

Na televíznych obrazovkách budú tento rok aj preteky Okolo Slovenska. Kým doteraz Slovenská televízia pripravovala len krátky prenos, prípadne len zostrih etapy, tento rok sa o zábery postará medzinárodný štáb, ktorý pripravuje prenosy z podobných cyklistických podujatí.  

Naživo odvysiela etapy z Okolo Slovenska RTVS aj športový kanál Eurosport. 

Na dofinancovianie pretekov a výroby signálu pre Eurosport schválila vláda dotáciu 350-tisíc eur pre Slovenský zväz cyklistiky (SZC).

Preteky Okolo Slovenska patria do kategórie 2.1 UCI. Tento rok sa na nich zúčastní až sedem tímov najvyššej kategórie World Tour Bora Hansgrohe, Deceuninck Quick-Step, Astana , Team DSM, Team BikeExchange, Israel Start-Up Nation a Team Qhubeka.

Po prvýkrát by mal byť na štarte aj najúspešnejší slovenský cyklista Peter Sagan, pre ktorého by to mala byť záverečná príprava pred majstrovstvami sveta (26. septembra).

Preteky sa budú konať od 15. do 19. septembra. Prológ a prvá etapa majú štart aj cieľ v Košiciach. Cieľ poslednej etapy je v Trnave.  

Druhá etapa však napríklad štartuje priamo pod Spišským hradom a cyklistov zavedie cez Vysoké Tatry až do Dolného Kubína.

"V priamych prenosoch a záznamoch a reklamných spotoch môžu byť zobrazené statické, motocyklové a najmä letecké zábery nie len 65. ročníka týchto pretekov, ale aj všetkých zaujímavých prírodných scenérií, či pamiatok na území Slovenska na 730 kilometrovej trati," uvádza Úrad vlády (ÚV) SR v materiáli.

Dotácia by mala pokryť nielen výrobu signálu ale by malo ísť aj o propagáciu Slovenska ako destinácie cestovného ruchu. 

Organizátori Okolo Slovenska sa snažia o priame prenosy Eurosportu už niekoľko rokov. 

Eurosport napríklad vysiela z pretekov rovnakej kategórie - Okolo Maďarska a v minulosti to platilo o Okolo Slovinska, dnes sú preteky vo vyššej kategórii 2.Pro.

Podľa stránky slovenia.info bola v roku 2019 celková sledovanosť Okolo Slovinska na Eurosporte 10 miliónov divákov. Okrem toho kanál odvysielal aj sériu reklamných spotov Slovinska ako turistickej destinácie. 

Eurosport vysiela v 75 krajinách a má približne 250 miliónov abonentov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tatry, Spišský hrad aj Sagan budú na Eurosporte. Vláda prispela na Okolo Slovenska