Na MS v cyklistike 2019 bude po novom zmiešaná časovkárska mixštafeta

Treťou etapou na Tour de France 2018 je tímová časovka. Medzi najväčších favoritov patrí BMC Racing.
Treťou etapou na Tour de France 2018 je tímová časovka. Medzi najväčších favoritov patrí BMC Racing. (Autor: SITA/AP)
SITA|27. sep 2018 o 12:04

Jedným z dôvodov na zavedenie je aj podpora rovnosti oboch pohlaví.

INNSBRUCK. Tradičná tímová časovka mužov, ktorá sa na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v rakúskom Innsbrucku uskutočnila poslednýkrát, bude mať už o rok svojho atraktívneho nástupcu.

Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie David Lappartient oznámil, že súčasťou MS 2019 v anglickom Yorkshire bude aj časovková mixštafeta, v ktorej by spoločne za jednu krajinu súťažili traja muži a tri ženy.

Biatlonová inšpirácia

Formát pretekov by mal byť nasledovný: trojčlenný mužský tím absolvuje jedno kolo s dĺžkou 14 km a potom odovzdá štafetu trojčlennému ženskému družstvu zo svojej krajiny.

Čas sa bude rátať cyklistovi, ktorý prejde cieľovou čiarou ako druhý. To isté platí o ženskom minitíme. Družstvá by mali tvoriť cyklisti a cyklistiky z výberov kategórie elite a do 23 rokov.

"Na túto myšlienku som prišiel počas sledovania biatlonovej štafety na februárových zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Pomyslel som si, prečo by sme niečo také nemohli mať aj v cestnej cyklistike?," vysvetlil David Lappartient na webe Cyclingnews.

"Ihneď som sa s tým podelil s Garym Veritym, šéfom turistickej agentúry Welcome to Yorkshire. Jeho odpoveď bola kladná. Povedal. že chce mať túto súťaž ako prvý o rok v Yorkshire. Dali sme sa do toho a vykonali potrebné kroky," povedal Lappartient.

Horská cyklistika mixštafetu už má

Jednou z pohnútok pre zavedenie mixštafety v časovke je aj podpora myšlienky o rovnosti oboch pohlaví v športe.

"V horskej cyklistike sa nám čosi také podarilo s miešanou tímovou štafetou, tak prečo nie aj na ceste. V pretekoch s hromadným štartom to nie je možné, ale časovka to umožňuje," zamyslel sa Lappartient.

Riadiaca komisia UCI novinku odsúhlasila už v júni tohto roku, ale zámerne počkala s jej odtajnením až do majstrovstiev sveta v Innsbrucku.

"Dosiaľ sme to nekonzultovali s jazdcami ani národnými federáciami. Veríme, že odozvy budú pozitívne a záujem prejaví čo najviac krajín. Na rozdiel od doterajšej tímovej časovky v podaní jednotlivých sponzorských stajní budú víťazi tejto súťaže odmenení aj dúhovými dresmi pre majstrov sveta," dodal Lappartient pre Cyclingnews.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»MS v cyklistike»Na MS v cyklistike 2019 bude po novom zmiešaná časovkárska mixštafeta