Prestupová bomba. Svrček podpísal kontrakt s najlepším tímom sveta

Martin Svrček.
Martin Svrček. (Autor: sv_rtin/ instagram)
Miroslav Kováčik|22. sep 2021 o 11:35

V belgickom tíme bude dva a pol roka.

BRATISLAVA. Talentovaný slovenský cyklista Martin Svrček bude v budúcej sezóne jazdiť za tím, ktorý v ostatných rokoch dominuje v počte víťazstiev. Stále len 18-ročný pretekár podpísal kontrakt s tímom Deceuninck - Quick-Step. 

"Martin je komplexný pretekár, veľmi silný v stúpaniach a s vynikajúcim šprintom," uvádza belgický tím na svojom oficiálnom webe. 

Rodák z malej obce Nesluša, ktorý aktuálne pôsobí v tíme Franco Ballerini, dosiahol v tejto sezóne už pätnásť víťazstiev a na nedávnom európskom šampionáte finišoval v pretekoch s hromadným štartom ôsmy.

Zvíťazil napríklad na juniorskom Strade Bianche. Jednodňové preteky v Toskánsku sa išli v máji počas Giro d'Italia. Na rovnakej trase profesionáli zopár dní po junioroch bojovali v rámci náročnej jedenástej etapy.

V detstve začínal s hokejom 

S tímom Deceuninck - Quick-Step podpísal Svrček kontrakt na dva a pol roka, ktorý mu začne plynúť od júla 2022. Dovtedy bude jazdiť za tím Biesse Carrera Continental v kategórii do 23 rokov. 

"Som veľmi šťastný, pretože Deceuninck - Quick-Step je najlepší tím na svete. Nečakal som niečo také, je to úžasné. Mojím snom bolo dostať sa na World Tour, ale nepredstavoval som si, že podpíšem zmluvu s týmto tímom. 

Milujem na ňom všetko, či už atmosféru, víťazného ducha, históriu alebo dres, ktorý vždy vyčnieva z pelotónu," povedal Svrček pre tímový web.

Cyklistika pritom nie je šport, s ktorým v detstve začínal. Hrával hokej. 

"Mal som dobrú postavu, rýchlo som korčuľoval, ale nevedel som dostatočne dobre pracovať s hokejkou. Skôr mi to išlo v obrane, ale možno by som sa uchytil aj ako brankár," vravel v rozhovore pre Sportnet

Neskôr ho však jeden z jeho kamarátov zavolal na bicykel. "Začalo ma to baviť a bol som lepší ako v hokeji," vysvetľuje Svrček.

Chce sa zlepšiť a získať skúsenosti 

V cyklistike napredoval vďaka Akadémii Petra Sagana a už medzi juniormi dosahuje výborné výsledky. Dôkazom je aj jeho umiestnenie v časovke na MS v Belgicku. V 79-člennej konkurencii skončil na sedemnástom mieste. 

Vyjadril sa aj k svojim cieľom na novej, lukratívnej adrese. 

"Chcem dať tímu všetko, zlepšiť sa, získať skúsenosti a potom uvidíme, ako to pôjde. Predtým budem súťažiť v sérii pretekov U23, aby som si zvykol na dlhé preteky a všetko, čo to znamená," zhodnotil Svrček. 

Veľké ambície má aj na svetovom šampionáte vo Flámsku, kde ho v piatok čakajú preteky juniorov s hromadným štartom. "Bol by som rád, keby som skončil do tretieho miesta,“ povedal pre Sportnet. 

Lefevere nedal šancu Saganovi

Za Quick-Step mohol v minulosti jazdiť aj najúspešnejší cyklista spod Tatier.

Šéf tímu Patrick Lefevere je síce skúsený manažér, ktorý má na konte mnoho úspechov, ale jedno veľmi zlé rozhodnutie urobil v roku 2008.

Vtedy prišiel na skúšku do tímu mladý Peter Sagan. Lefevere mu napriek výborným výsledkom neponúkol kontrakt. Neskôr túto chybu oľutoval.

Možno aj preto teraz dal šancu inému slovenskému juniorovi.

"Sme hrdí na to, že sa k nám Martin pripojí budúci rok. Sme si istí, že v našom tíme ukáže svoj obrovský potenciál. Sledujeme ho už nejaký čas. Má iba 18 rokov, ale už dosiahol niekoľko skvelých výsledkov.

Chceme Martinovi pomôcť zlepšiť sa a získať viac skúseností v profesionálnom pelotóne. Sme nadšení, že Martin bude členom Vlčej svorky (prezývka tímu, pozn.) a nemôžeme sa dočkať, až bude s nami na pretekoch," uviedol Lefevere. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prestupová bomba. Svrček podpísal kontrakt s najlepším tímom sveta