Svrček má prvé víťazstvo v drese Quick-Stepu. Užil som si každý moment, vraví

Martin Svrček vyhral belgické preteky Gullegem Koerse.
Martin Svrček vyhral belgické preteky Gullegem Koerse. (Autor: Soudal Quick-Step/ instagram)
Miroslav Kováčik|28. máj 2024 o 23:05

Martin Svrček vyhral po útoku tesne pred koncom.

BRATISLAVA. Bronzový medailista z MS do 23 rokov Martin Svrček sa teší z prvého víťazstva vo farbách belgického tímu Soudal Quick-Step.

Vôbec ako prvý slovenský cyklista ovládol prestížne belgické klubové preteky Gullegem Koerse, na ktorých sa predstavujú aj jazdci zvučných mien.

Ich tradičnou súčasťou je aj Quick-Step, pre ktorý to bolo piate víťazstvo v sérii. O jedno z nich sa v roku 2022 postaral niekdajší majster sveta a jeden z najlepších cyklistov súčasnosti Remco Evenepoel.

Lampaert sa tešil skôr ako on

V posledný májový utorok privítalo pretekárov daždivé počasie. Tí absolvovali spolu sedemnásť kôl na okruhu, ktorého dĺžka bola 10,4 kilometra.

Postupne sa vyprofiloval päťčlenný únik, ktorý sa neskôr zredukoval na trojicu. Jej náskok sa podarilo zmazať 23 kilometrov pred cieľom, no nepohltil ju pelotón, ale už len malá skupina aj so štyrmi jazdcami Quick-Stepu. 

Následne sa Julien Vermote z tímu Visma-Lease a Bike zvýšeným tempom postaral o to, že vpredu zostali len šiesti pretekári, vrátane Svrčeka či jeho tímového kolegu a dvojnásobného víťaza podujatia Yvesa Lampaerta.

VIDEO: Rozhodujúci útok Martina Svrčeka v čase 3:54:13 h

Dvaja zástupcovia tzv. "Vlčej svorky" kontrolovali situáciu na čele a zdalo sa, že skôr vsádzajú na to, že Lampaert bude v šprinte najrýchlejší. 

Štyri kilometre pred cieľom však zaútočil 21-ročný Slovák z obce Nesluša. Snažil sa ísť kontinuálne tempo, príliš sa neobzeral za seba a naopak jeho súperi sa ponúkali, kto bude sťahovať narastajúcu stratu. 

Napokon sa im to nepodarilo. Navyše, keď už Lampaert videl, že Svrčekovi prvá priečka neunikne, v šprinte si došiel pre druhé miesto a pravú ruku na znak víťazstva dvíhal ešte skôr než jeho mladší tímový kolega. 

"Cítim sa skvele. Sú to moje druhé preteky po dvoch mesiacoch a ukázať dobrú formu a byť schopný ich dokončiť po náročnom dni, to je neuveriteľné. 

Ani neviem vyjadriť, ako ma toto víťazstvo teší," cituje Svrčeka web belgického tímu, ktorý naposledy ovládol aj preteky Okolo Slovenska. 

Mal ísť aj Miláno - San Remo

Vlani na nich mal štartovať aj Martin Svrček, ale na poslednú chvíľu ho z nominácie vyradilo zranenie kolena, čo ho veľmi mrzelo. 

"Myslím si, že kondíciu som mal výbornú, dovolím si tvrdiť, že možno ešte lepšiu než na majstrovstvách sveta. Cítil som sa byť veľmi dobre pripravený.

Mal som trochu inak nastavený posed v porovnaní s tréningovým bicyklom, čo sa tiež prejavilo" vravel v septembri minulého roka. 

Práve zranenia sú hlavný problém, ktorý bráni Svrčekovi v rozlete jeho kariéry. V tomto roku mal na jar absolvovať Miláno - San Remo a okrem práce pre tím mal dostať šancu ísť na umiestenie na menších klasikách. 

Napokon však z toho pre chorobu nič nebolo. Klasiku Kuurne-Brussel-Kuurne nedokončil a následne bol bez súťažného dňa takmer tri mesiace. 

O to viac ho teší úspech na pretekoch Gullegem Koerse aj keď sa oficiálne nepočíta ako profesionálne víťazstvo, na ktoré Svrček ešte čaká. 

"Užil som si každý jeden moment. Bolo to podobné ako na juniorských pretekoch - útoky od začiatku a celý deň na plný plyn. Veľmi sa mi to páčilo a v budúcnosti chcem absolvovať viac takýchto pretekov," povedal.

Bojuje o zmluvu

Svrček má s elitným tímom svetovej cyklistiky platný kontrakt len do skončenia tejto sezóny. Uvedomuje si, že ak si chce udržať dôveru Patricka Lefevera alebo zaujať iný tím World Tour, potrebuje kvalitné výsledky.

V jeho životopise sa vyníma tretie miesto z vlaňajšieho svetového šampionátu U23 a víťazstvo v Belgicku môže byť pozitívnym impulzom.

"Chceli sme preteky vyhrať a snažili sme sa o to od úvodného kola. Som šťastný, že som to bol napokon práve ja, kto priniesol víťazstvo.

Je moje prvé v drese tímu Soudal Quick-Step. Nedokážem povedať, ako veľmi to znamená pre mňa a tiež pre moje sebavedomie," dodal Svrček. 

V cieli si tak pomohol spolu s Lampaertom a tretím Lionelom Taminiauxom štrngnúť pivom a dopriať si niekoľko dúškov po skoro štvorhodinovej drine.

Na oslavu však nie je čas, pretože už v stredu ho čaká belgická klasika Circuit Franco-Belge a v nedeľu zrejme aj Brussels Cycling Classic.

Jedným z vrcholov sezóny pre neho budú preteky Okolo Slovenska, ktoré sa začínajú 26. júna a končia 30. júna na Štrbskom Plese.

A keďže svoje najväčšie hviezdy pošle Quick-Step na Tour de France, možno dostane šancu zabojovať o popredný výsledok aj Svrček. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Svrček má prvé víťazstvo v drese Quick-Stepu. Užil som si každý moment, vraví