08.07.2023 12:30
8. etapa
Libourne > Limoges
201 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mads Pedersen
Lidl - Trek

VIDEO: Rekord už neprekoná. Cavendish po páde odstúpil z Tour

Mark Cavendish po páde odstúpil z Tour de France 2023.
Mark Cavendish po páde odstúpil z Tour de France 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|8. júl 2023 o 16:10

Britský šprintér si poranil kľúčnu kosť.

LIBOURNE. Takto si koniec nepredstavoval. Pri poslednom štarte na Tour de France musel Mark Cavendish odstúpiť po páde v priebehu 8. etapy. 

Držal sa za rameno. Hneď boli pri ňom zdravotníci a presunuli ho do sanitky, kde ho ošetrovali. O pár minút oznámili, že Cavendish na Tour nepokračuje. 

Brit je zrejme najlepším šprintérom v histórii. Na konte má 162 víťazstiev. Na Tour vyhral 34 etáp. Rovnaký počet ako slávny Eddy Merckx. 

Na Tour išiel tento rok s jediným cieľom, aby sa v poradí posunul pred Merckxa. 

To sa však už nestane. „Mark 35-tku už nedosiahne. Oh, veľmi smutný moment,“ oznámil komentátor Eurosportu Rob Hatch.

"Je to škoda, že neuvidíme 35. víťazstvo, ale Mark vytvoril obrovský kus histórie. To že je v počte víťazných etáp na prvom mieste spoločne s Eddym Merckxom je historické," komentoval bývalý víťaz zeleného dresu Robbie McEwen.

"Aj teraz bol blízko k tomu, aby to dosiahol. Ale najsmutnejšie je, že aj keby to nedosiahol, nepríde do cieľa," doplnil výborný šprintér.

VIDEO: Mark Cavendish skončil na zemi a odstúpil z Tour de France 2023

Cavendish tomuto cieľu podriadil mnoho. Mal špeciálnu prípravu. Tím Astana angažoval na post poradcu jeho bývalého kolegu a blízkeho priateľa Marka Renshawa.

Pred pár týždňami dokázal na Giro d’Italia Cavendish vyhrať poslednú etapu. Vzhľadom na svoj vek - 38 rokov bol vo výbornej forme.

Jeho bývalí kolegovia verili, že vyhrať etapu na Tour je stále v jeho silách. 

„O tom nepochybujem. Verím tomu na sto percent. Sledoval som ho na Gire. Pred tými pretekmi som mal asi pochybnosti, ale keď som videl, ako zvláda stúpania, v akej je forme, vyhral poslednú etapu.

Poznám ho pätnásť rokov. Nikdy som ho nevidel takto dobre pripraveného. Na Tour zvíťazí,“ tvrdil pre Het Nieuwsblad André Greipel. 

V troch šprintoch na Tour sa postupne posúval dopredu. Najskôr bol šiesty, potom piaty. V piatok skončil druhý, keď ešte 150 m pred cieľom viedol. Druhá priečka ho škrela, pretože veril, že môže zvíťaziť.

Po etape vravel, že keď sa rozbehol reťaz mu na zadnej kazete skočila a tým pádom nemohol v šprinte pokračovať.

"Cavendish tu už vyhral v roku 2010. Škoda, mohol mať rekord, ale ešte sú nejaké šprintérske etapy," hovoril po 7. etape Peter Sagan pre RTVS.

"Je to veľmi smutné, že Mark takto skončil. Mali sme dobré aj horšie chvíle medzi sebou. Ale najkrajšia spomienka z môjho pohľadu bol šprint na majstrovstvách sveta v Dauhá. Ak ste proti Markovi šprintovali 100-krát, tak 100-krát bol schopný vyhrať. Ja som ho zdolal len raz, ale tie preteky boli pre mňa dosť dôležité," reagoval Peter Sagan po sobotňajšej etape na twitteri.

Zo 14 štartov na Tour de France Cavendish nedokončil sedem.

Rodák z ostrova Man tak svoj cieľ nedosiahne. Toto je jeho posledná sezóna v kariére. Vzhľadom na zranenie jeho ďalší program v sezóne nie je známy. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»VIDEO: Rekord už neprekoná. Cavendish po páde odstúpil z Tour