08.07.2023 12:30
8. etapa
Libourne > Limoges
201 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mads Pedersen
Lidl - Trek

Musel som brzdiť. Moja chyba, vravel van Aert. Z víťazstva sa tešil bývalý majster sveta

Mads Pedersen vyhral 8. etapu na Tour de France 2023.
Mads Pedersen vyhral 8. etapu na Tour de France 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|8. júl 2023 o 18:10

Sagan finišoval na 16. priečke.

LIMOGES, BRATISLAVA. Hlavnou správou dňa na Tour de France bolo odstúpenie Marka Cavendisha, ktorý si pri páde poranil kľúčnu kosť. Takto si svoju poslendú Tour britský šprintér nepredstavoval. 

Mal solídnu formu a zlepšoval sa. V piatok v 7. etape bol druhý. V ďalších dňoch chcel zabojovať o víťazstvo. Ak by ho vybojoval, bolo by 35. na Tour de France. 

„Je smutné, ak takáto legenda musí odísť z Tour týmto spôsobom. Prajem mu všetko najlepšie a dúfam, že sa ešte s ním uvidím na pretekoch. Je to legenda,“ reagoval Mads Pedersen. 

Cavendish vybojoval prvé víťazstvo na Tour v roku 2008. Väčšina jeho súperov na pretekoch v tomto ročníku, vtedy ešte ani nejazdila súťažne. 

Záver ôsmej etapy bol chaotický. Tím Jumbo-Visma sa pokúsil vysokým tempom zbaviť šprintérov. Hlavné pole sa natiahlo a v závere aj rozdelilo, no vpredu ostali aj silní šprintéri.  

Pred cieľom chcel prestať šliapať

Víťazom ôsmej etapy sa stal Mads Pedersen. V závere mu tím vytvoril dobrú pozíciu a podporil ho v kľúčových momentoch. Pedersen vyhral po dlhom šprinte.  

VIDEO: Záver 8. etapy Tour de France

„Nevedeli sme, či to dnes bude etapa pre šprintérov alebo pre únik, ale šprintérske tímy sa postarali o to, aby to skončilo hromadným dojazdom. Som rád za to, akú pozíciu mu pripravili chalani. Mal som dobré nohy, aj keď bol to veľmi dlhý šprint.

Je to pekné vyhrať etapu, hoci je pravda, že asi 15 metrov pred cieľom som už nemal sily a už som bol blízko k tomu, aby som prestal šliapať,“ hovoril v prvom rozhovore Pedersen. 

Druhú priečku si vybojoval Jasper Philipsen a potvrdil svoju pozíciu v súboji o zelený dres. 

Smolu mal znovu Wout van Aert. 

Kto brzí, nevyhrá

Jumbo sa mu snažilo maximálne pomôcť. Celý tím v závere ťahal pelotón, aby šprintéri z hlavnej skupiny odpadli. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Musel som brzdiť. Moja chyba, vravel van Aert. Z víťazstva sa tešil bývalý majster sveta