07.07.2023 13:15
7. etapa
Mont-de-Marsan > Bordeaux
170 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jasper Philipsen
Alpecin - Deceuninck

Cavendish vyhrá, tvrdí jeho dávny súper. Doprial by som mu to, priznal víťaz etapy

Jasper Philipsen.
Jasper Philipsen. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. júl 2023 o 18:35

Tretí šprint na Tour ovládol opäť Jasper Philipsen.

BORDEAUX, BRATISLAVA. Na Tour de France vám nikto nič nedaruje. Je jedno koľko máte trofejí a úspechov. Je to veľký boj. Aj tí najväčší šampióni nedosiahnu ďalšie úspechy len zo sentimentu. 

Keď na cieľovej rovinke 7. etapy v Bordeaux vyrazil Mathieu van der Poel, mal za chrbtom nabudených šprintérov, ktorí čakali, že ich potiahne ešte bližšie do cieľa.

Holanďan však v tej chvíli už bol na konci so silami, zvesil nohy a šprintéri za ním na zlomok sekundy stratili rýchlosť. 

Jasper Philipsen sa oprel do pedálov, po pravej strane však už vystrelil dopredu Mark Cavendish. Viedol a mal náskok. Cieľ sa blížil. 

Prial mu to aj víťaz

Ak by zvíťazil, bolo by to 35. víťazstvo na Tour a v historickom rebríčku by sa posunul pred Eddyho Merckxa. S týmto prišiel na preteky posledný raz, aby sa posunul pred legendu a uchmatol si rekord len pre seba.

Nechýbalo mu veľa, lenže Philipsen sa znova rozbehol a šprintéra Astany predbehol. 

„Mark bol veľmi silný. Viete, aj ja mu to prajem. Rád by som ho videl vyhrať etapu. To zrejme všetci. Určite to bude v ďalších etapách skúšať znova. Je na tom dobre,“ reagoval v prvom rozhovore pre Eurosport Philipsen. 

VIDEO: Záverečný šprint 7. etapy Tour de France 2023

Belgičan premenil tretí šprintérsky dojazd na tretie víťazstvo. V rovinatých dojazdoch je najsilnejší. Pokiaľ neurobí veľkú chybu, súperi majú smolu. 

„Som hrdý na náš tímový výkon. Ako chalani na konci pracovali. Zvládli sme to dobre ako tím. Nemusel som v dojazde urobiť žiadny veľký nástup až do momentu, kým som nezačal šprintovať,“ hovoril Philipsen. 

Tri víťazstvá na jednej Tour je niečo výnimočné. Belgičan ich má ešte pred koncom prvého týždňa a šprintéri budú mať dosť príležitostí aj v ďalších etapách. 

„Nečakal som to. Ak by mi pred Tour niekto povedal, že budem mať tri víťazstvá, mal by som ho za blázna. Je to sen,“ dodal. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Cavendish vyhrá, tvrdí jeho dávny súper. Doprial by som mu to, priznal víťaz etapy