Uspejú mladí Slováci na MS? Kubiš už nechce spraviť školácku chybu

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš.
Slovenský cyklista Lukáš Kubiš. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|20. sep 2022 o 07:00

Lukáša Kubiša čakajú posledné preteky v kategórii U23.

BRATISLAVA. Na európskom šampionáte mal na dosah prenikavý výsledok. Podľa športového riaditeľa tímu Dukla Banská Bystrica Martina Fraňa bol dokonca jedným z favoritov na medailu.

Avšak záver mu nevyšiel. Lukáš Kubiš skončil na júlovom kontinentálnom šampionáte do 23 rokov v portugalskej Anadii na 20. mieste a dobre vie, že mohol dosiahnuť viac. 

"Cítil som sa výborne, v tomto smere to bol jeden z najlepších dní v mojej kariére. A možno to bol najväčší problém, že som si do špurtu až príliš veril a ako som skoro začal, tak skoro som aj vyhasol. 

Spravil som školácku chybu, pretože ten šprint bol mierne do kopca a začal som príliš skoro a došli mi sily," povedal Kubiš v rozhovore pre Sportnet. 

O dva a pol mesiaca neskôr má šancu na reparát. Figuruje totiž v nominácii Slovenska na MS v austrálskom Wollongongu, kde sa predstaví v kategórii U23. 

Stúpania pripomínajúce schody

Profil pretekov je podobný tomu, aký bol na ME v Portugalsku. Aj vtedy sa jazdilo na okruhu, ktorého najťažšou časťou bolo krátke, no prudké stúpanie. 

Tentoraz cyklistov čaká dvojica krátkych stúpaní Mount Ousley a Mount Pleasant, ktoré v rámci okruhu nasledujú tesne po sebe.

Ťažší je druhý menovaný. Meria síce iba 1100 metrov, no priemerný sklon je 7,7 percenta so 14-percentným maximom v prvej tretine kopca.

Profil pretekov kategórie U23 na MS v austrálskom Wollongongu 2022.
Profil pretekov kategórie U23 na MS v austrálskom Wollongongu 2022. (Autor: procyclingstats.com)

Oproti ME je trať v Austrálii o 23 kilometrov dlhšia (170 km), čo sa prejavilo aj na tom, že cyklisti nastúpajú o 370 výškových metrov viac.

Lukáš Kubiš si pred pretekmi verí. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Uspejú mladí Slováci na MS? Kubiš už nechce spraviť školácku chybu