Po štyroch medailách sa dočkal. Kubiš korunuje famóznu sezónu slovenským titulom

Lukáš Kubiš sa premiérovo stal majstrom Slovenska v cestnej cyklistike.
Lukáš Kubiš sa premiérovo stal majstrom Slovenska v cestnej cyklistike. (Autor: Soňa Niková)
TASR|23. jún 2024 o 15:50 (aktualizované 23. jún 2024 o 17:05)

Titul českého šampióna si vybojoval Tomáš Přidal.

MSR a ČR v cestnej cyklistike 2024

Preteky s hromadným štartom mužov (Jevíčko - Jevíčko, 203 km):

1.

Lukáš Kubiš 

Elkov - Kasper

4:45:53 h

2.

Martin Svrček 

Soudal Quick-Step

+ 44 s

3.

Richard Riška

ATT Investments

+ 5:10 min

4.

Matthias Schwarzbacher

ATT Investments

+ 5:33 min

5.

Pavol Rovder

Dukla Banská Bystrica

+ 5:33 min

6.

Adam Gross

PROefekt Across

+ 5:33 min

JEVÍČKO. Cyklista Lukáš Kubiš sa stal premiérovo majstrom Slovenska v hromadných pretekoch mužov. Na spoločnom šampionáte v českom Jevíčku triumfoval medzi Slovákmi pred Martinom Svrčekom a Richardom Riškom.

Celkovým víťazom sa stal domáci pretekár Tomáš Přidal, ktorý tak získal titul majstra ČR. Zároveň je tímovým kolegom Kubiša z Elkovu - Kasper.

Organizátori pripravili na záver spoločného šampionátu 203 km dlhú trať, išlo sa na 25,5 km dlhom okruhu a pretekárov čakalo 2700 výškových metrov.

Hneď v úvode sa začalo útočiť, vytvorilo sa viacero skupiniek a v 2. kole sa sformoval deväťčlenný únik, v ktorom boli iba Česi. Tí si rýchlo vytvorili náskok minútu a pol a keď ich prestal stíhať pelotón, narástol na takmer šesť minút.

Slovenskí pretekári sa viezli v pelotóne, ktorý postupne zvýšil tempo, no z náskoku ubral iba minútu. Asi 80 km pred cieľom sa začalo útočiť aj v balíku, ktorý sa roztrhal a zostalo v ňom len sedem Slovákov.

V šiestom kole sa zo skupiny odtrhli Svrček s Kubišom a spolu s nimi odišli aj traja Česi. Ich skupina mala čoskoro náskok tri minúty pred pelotónom a strácala tri minúty na deviatku v pôvodnom úniku.

V ňom ostali pred posledným kolom Přidal, Kukrle, Kmínek, Schuran, Kašpar a Lukeš a pred skupinou so Slovákmi mali náskok len minútu a pol.

Českým majstrom sa nakoniec stal Přidal, slovenský titul získal premiérovo vo svojej kariére Kubiš a to aj vďaka tomu, že Svrček v jednej z posledných zákrut spadol. V cieli bol o 44 sekúnd pred ním. Bronz pripadol Riškovi.

Lukáš Kubiš sa teší zo zisku titulu majstra Slovenska v cestnej cyklistike 2024.
Lukáš Kubiš sa teší zo zisku titulu majstra Slovenska v cestnej cyklistike 2024. (Autor: Soňa Niková)

Kubiš tak ovládol slovenský šampionát, keďže triumfoval aj v časovke.

Doteraz mal na konte jedno druhé a tri tretie miesta v hromadných pretekoch a striebro v časovke. Dvoma víťazstvami potvrdil aj svoju nomináciu na blížiace sa olympijské hry do Paríža.

Po prestupe do tímu Elkov - Kasper stúpla jeho výkonnosť, dosahuje veľmi dobré výsledky a lídrom českého zoskupenia bude aj na Okolo Slovenska. Celkovo získal v tomto súťažnom ročníku 231 UCI bodov.

Hlasy po pretekoch:

/zdroj: cycling-info.sk/

Lukáš Kubiš, majster Slovenska: "Musím povedať, že Martin bol dnes veľmi silný a mal som čo robiť, aby som sa s ním udržal. Mojou jedinou výhodou bolo, že som mal tímových kolegov vpredu a v našej skupine boli vždy nejakí Česi.

Určite som nemohol robiť na tom, aby som ohrozil kolegov, takže som sa tam nemusel až toľko snažiť. Klobúk dole pred Martinom, koľko sa narobil, je to veľký šampión, no taká je cyklistika. My sa tešíme, že oba tituly sme získali do nášho tímu, na ktorý som veľmi hrdý."

Martin Svrček, druhé miesto: "Bolo veľmi teplo a také zvláštne preteky, lebo tu jednotlivci súperia s veľkými tímami. Bolo to nevyrovnané a kvantita prevážila kvalitu. Dlho sa išlo veľmi pomaly, no potom keď Vacek a Kubiš nastupovali, bol som práve náhodou vzadu, a tak si to musel dobiehať.

Vackovi v tej skupine nechcel nikto pomáhať, tak ja som robil. Lukáš mal vpredu kolegu, takže logicky nechcel k nemu Vacka dotiahnuť. To sú tie veľké taktiky naprieč krajinami. Napokon sme ostali len traja.

Ja som v závere spadol, keď som neodhadol jednu zákrutu, no Lukáš je aj tak asi lepším šprintérom. Snažil som sa ho utrhnúť v kopci, ale nepodarilo sa mi to. Potom už bolo jedinou šancou mu nejako nastúpiť v meste, ale prepálil som to a skončil na zemi."

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Po štyroch medailách sa dočkal. Kubiš korunuje famóznu sezónu slovenským titulom