13.07.2022 12:15
11. etapa
Albertville > Col du Granon
151,7 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Jonas Vingegaard
Jumbo - Visma

Chcem odvetu, nevzdám sa, vraví Pogačar. Jumbo ho chce zlomiť

Novým lídrom Tour de France je Jonas Vingegaard.
Novým lídrom Tour de France je Jonas Vingegaard. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|13. júl 2022 o 19:35

Tour sa nekončí. Slovinec sľubuje boj.

BRATISLAVA. Kariéra Tadeja Pogačara je krátka, ale je ovenčená veľkými úspechmi. Slabé miesta by ste doteraz hľadali len veľmi ťažko.

Pôsobil neohrozeným dojmom, dokázal prechádzať etapami bez ťažkostí a vyhrával. V minulosti zvládal s prehľadom aj ťažké dni v kopcoch. Ba patril v nich medzi najlepších.

V stredu v 11. etape na Tour de France 2022 však prišla jeho prvá veľká prehra. Jeden z kľúčových dní pretekov nezvládol.

V závere mu došli sily.

Keď necelých päť kilometrov pred cieľom na Col du Granon pridal Jonas Vingegaard Pogačar sa len pozeral, ako Dán pomaly mizne.

Nebol to rýchly nástup. Col du Granon je však jedno z najnáročnejších stúpaní v Alpách vôbec. Sklon pod 9 percent prakticky neklesá celých 11 kilometrov. 

Pogačar zatínal zuby, snažil sa pridať, no súperi ho postupne predbiehali. Po tri a pol roku odkedy jazdí medzi profesionálmi ukázal, že aj on je len človek a nie je neporaziteľný.

Na víťaza stratil bezmála tri minúty. Na Tour je to strata, akú je takmer nemožné zmazať.

Obhajca víťazstva prišiel o dres lídra, v celkovom poradí sa prepadol na 3. priečku. V cieli však džentlmensky prišiel za víťazom a poblahoželal mu. 

Na bicykli nepôsobil takým dojmom ako v minulosti, keď bol prakticky nezdolateľný. "Zajtra zaútočím," povedal Slovinec pre France TV. 

Pred pár rokmi ešte čistil ryby

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Chcem odvetu, nevzdám sa, vraví Pogačar. Jumbo ho chce zlomiť