Zlé počasie a tiež množstvo pádov. Belgickú klasiku vyhral Philipsen

Náročné podmienky počas klasiky Bruggy - De Panne 2023.
Náročné podmienky počas klasiky Bruggy - De Panne 2023. (Autor: Classic Brugge-De Panne/ twitter)
TASR|22. mar 2023 o 17:15

Silný vietor a dážď ovplyvnil tohtoročnú klasiku Bruggy - De Panne.

Bruggy - De Panne 2023

Belgická klasika (Bruggy - De Panne, 211 km):

1.

Jasper Philipsen

Belgicko

Alpecin-Deceuninck

4:42:25 h

2.

Olav Kooij

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 0 s

3.

Yves Lampaert

Belgicko

Soudal - QuickStep

+ 0 s

4.

Frederik Frison

Belgicko

Lotto Dstny

+ 1 s

5.

Fabio Jakobsen

Holandsko

Soudal - QuickStep

+ 21 s

6.

Jonas Rickaert

Belgicko

Alpecin-Deceuninck

+ 21 s

DE PANNE. Domáci cyklista Jasper Philipsen vyhral 47. ročník klasiky Bruggy - De Panne. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck sa presadil v záverečnom špurte štvorčlennej skupiny a 211 km dlhú rovinatú trasu zvládol za 4:42:25 hodiny.

Druhý skončil Holanďan Olav Kooij (Jumbo-Visma) a tretiu priečku obsadil ďalší Belgičan Yves Lampaert (Soudal - QuickStep).

VIDEO: Záverečný šprint pretekárov

Tradične šprintérsku klasiku poznačilo daždivé a veterné počasie, ktoré sa postaralo o drámu na inak úplne rovinatých cestách na severovýchode Belgicka.

Sedmička v úniku, ktorá sa oddelila hneď v úvode, nemala veľa šancí a jej pokus sa skončil už pred métou sto km pred cieľom.

Pelotón sa však nemohol tešiť na pokojný priebeh, práve naopak. Silný bočný vietor na trati, ktorá viedla z veľkej časti popri brehoch Severného mora, narobil "paseku", postaral sa o množstvo pádov a neustále rozdeľoval pelotón.

Balík sa výrazne pretrhol asi 100 km pred cieľom a trvalo ďalších 30, kým sa zadná skupina dokázal vrátiť. Hneď na to však znovu využilo vietor osemnásť jazdcov a vytvorili si polminútový náskok.

Ten držali aj 40 km pred cieľom a to už vyzeralo nádejne. Navyše, keď boli vpredu aj prakticky všetci hlavní favoriti. Čelná skupina dobre spolupracovala a o pár km bolo jasné, že o triumf sa pobijú už len cyklisti v nej.

Rozhodujúci nástup prišiel 15 km pred páskou, keď sa dokázali odtrhnúť Yves Lampaert, Jasper Philipsen, Olav Kooij a Frederik Frison.

Štvorica mala šesť km pred cieľom náskok 25 sekúnd a v závere si zašpurtovala o cenné víťazstvo. Najviac síl mal Philipsen, ktorý potvrdil výbornú formu. Vyštartoval spoza Lampaerta a vyhral súboj s Kooijom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zlé počasie a tiež množstvo pádov. Belgickú klasiku vyhral Philipsen