Životný úspech českého cyklistu, na Gire vyhral kráľovskú etapu

Český cyklista Jan Hirt.
Český cyklista Jan Hirt. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. máj 2022 o 18:16

Ružový dres si udržal Richard Carapaz.

Giro d'Italia 2022

16. etapa (Salo - Aprica, 202 km):

1.

Jan Hirt

Česko 

Intermarché-Wanty-Gobert)

5:40:45 h

2.

Thymen Arensman

Holandsko

DSM

+ 7 s

3.

Jai Hindley

Austrália

Bora-Hansgrohe

+ 1:24 min

4.

Richard Carapaz

Ekvádor

Ineos Grenadiers

+ 1:24 min

5.

Alejandro Valverde

Španielsko

Movistar

+ 1:24 min

6.

Mikel Landa

Španielsko

Bahrain Victorious

+ 1:24 min

APRICA. Český cyklista Jan Hirt triumfoval v utorňajšej 16. etape pretekov Giro d'Italia. Jazdec tímu Intermarché-Wanty-Gobert sa presadil z úniku a 202 km dlhú horskú skúšku zo Sala do strediska Aprica zvládol za 5:40:45 h.

Druhý finišoval Holanďan Thymen Arensman (DSM) a tretí skončil Austrálčan Jai Hindley (Bora-Hansgrohe). Na čele celkového poradia sa udržal Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), hoci má už len trojsekundový náskok.

Tridsaťjedenročný rodák z Třebíča sa tešil z najväčšieho úspechu vo svojej kariére, celkovo to bolo jeho piate víťazstvo medzi profesionálmi.

"Dnes som sa chcel pokúsiť o pekný výsledok, chcel som ísť do úniku. Boli tam ťažké momenty, keď sa skupina roztrhla a museli sme sa dotiahnuť na Mortirole a v záverečnom kopci som mal problémy s bicyklom.

Skákala mi retiazka a nešla mi poriadne prehadzovačka. V zjazde prišli aj kŕče, ale chcel som bojovať až do konca," citoval víťaza portál cyclingnews.com.

Jan Hirt so šampanským po víťaznej etape na Giro d'Italia 2022.
Jan Hirt so šampanským po víťaznej etape na Giro d'Italia 2022. (Autor: TASR/AP)

Priebeh 16. etapy na Giro d'Italia 2022

V utorok čakali na pretekárov tri ťažké stúpania a takmer 5300 výškových metrov. Už pred prvým kopcom 1. kategórie Goletto di Cadino (19 km, 6,2%), ktorý nasledoval po necelých 30 km od štartu, sa začalo útočiť a na čelo sa snažili dostať elitní vrchári, ktorí mali väčšie manko v celkovom poradí.

Postupne sa vytvorila 22-členná silná skupina, tá mala 50 km po štarte asi minútový náskok na zredukovaný pelotón, ktorý viedli pretekári Ineosu.

Pred druhým stúpaním 1. kategórie Passo del Mortirolo (12,7 km, 7,7%) mala vedúca skupina k dobru už vyše päť minút na pelotón.

Na kopci sa však začalo útočiť aj v prvej skupine, z ktorej sa vyprofilovala vedúca sedmička - Thymen Arensman, Alejandro Valverde, Lennard Kämna, Wout Poels, Hugh Carthy, Jan Hirt a Koen Bouwman.

Po stúpaní nasledoval dlhý a technický zjazd. V skupine hlavných favoritov na celkové prvenstvo zostalo len niečo okolo 20 pretekárov.

Po menšom nekategorizovanom kopci čakal na cyklistov už len záverečný kopec Passo di Santa Cristina (13,5 km, 8%), po ňom zjazd a krátke stúpanie do cieľa.

Na kopci sa neustále útočilo, skúsili to Kämna, Carthy i Arensman, ale sily si najlepšie rozložil Hirt, ktorý sa pod vrcholom odpútal od holandského súpera a išiel si po najväčší úspech v kariére.

Priebežné poradia na Giro d'Italia 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Životný úspech českého cyklistu, na Gire vyhral kráľovskú etapu