Pogačar hľadá talenty. V jeho tíme nechcú cudzincov. Výnimku dostal len Slovák

Jakub Husár (vpravo) na 3. mieste na majstrovstvách SR juniorov. Titul získal v Tlmačoch Simon Gottstein.
Jakub Husár (vpravo) na 3. mieste na majstrovstvách SR juniorov. Titul získal v Tlmačoch Simon Gottstein. (Autor: archív J. Husára)
Miloslav Šebela|2. aug 2023 o 08:00

Talentovaný junior Jakub Husár jazdí v Pogi Teame.

BRATISLAVA. Cyklistika sa výrazne omladzuje a do pelotónu prichádzajú stále mladší pretekári. Veľké tímy začínajú klásť čoraz väčší dôraz na skauting.

Sledujú juniorské súťaže oveľa podrobnejšie ako v minulosti a sami investujú do mládeže, aby si tých najlepších podchytili čo najskôr.

Jedna z najväčších hviezd súčasnej cyklistiky Tadej Pogačar podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt v devätnástich rokoch a hneď v prvej sezóne vo WorldTour prekvapil.

Pogačar radí mladým, aby sa bavili

Nedávno sa rozhodol v spolupráci s tímom UAE Emirates pomôcť slovinským talentom a založil Pogi Team.

V klube jazdí viac ako 150 detí vo veku od 10 do 18 rokov. Majú výborné zázemie vďaka sponzorom a materiálovému vybaveniu podobnému ako má elitný tím. V klube pôsobia aj skúsení tréneri. Napríklad Miha Koncilija bol jedným z mládežníckych trénerov Pogačara.

Ten ho oslovil, aby zastrešil tím, ktorý chce rozbehnúť. Dokonca doňho vkladá Pogačar vlastné peniaze.

"V podstate je to investícia Tadeja, ktorú robí prostredníctvom svojich osobných sponzorov. Peniaze, ktoré by mal dostať rôzne reklamy vkladá vlastne do klubu," reagoval Koncilija pre cyclingnews.com.

"Mladým cyklistom radím, aby si tréning užívali a bavili sa ním, boli so sebou spokojní, stanovili si cieľ, boli motivovaní, tvrdo na sebe trénovali. V Pogi Teame sa riadime heslom: "Nikdy sa nevzdávaj," vraví Pogačar.

Výnimku má len jeden zahraničný pretekár: Husár

V klube platí jedno pravidlo: Uprednostňujú slovinské deti. Ak sa do tímu dostane zahraničný pretekár, je to skôr výnimka. V minulosti tu krátko pôsobil Švajčiar Jan Christen, ktorého považujú za ďalší svetový talent a v najbližších dňoch si už oblečie dres UAE Emirates.

Inak sú však v tíme samí Slovinci.

Tento rok je však medzi juniormi aj jeden Slovák 17-ročný Jakub Husár.

„Zahraničných pretekárov neberieme. Nedávalo by to zmysel, ale pri tebe by sme vedeli urobiť výnimku,“ povedal mu manažér Pogi Teamu, keď sa spolu rozprávali na Európskom olympijskom festivale mládeže. Husár vtedy obsadil 43. priečku, lenže nebyť pádu 20 kilometrov pred cieľom, bol by to lepší výsledok.

„V Pogi Teame som spokojný aj milo prekvapený ako sa ku mne správajú. Sú veľmi ústretoví a mám v tíme výborné podmienky. Dokonca som bol na pár tréningoch aj s Tadejom. Veľmi ma prekvapilo, aký je skromný,“ opisoval Husár, ktorý pochádza zo Spišskej Novej Vsi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pogačar hľadá talenty. V jeho tíme nechcú cudzincov. Výnimku dostal len Slovák