Na Gire spôsobil drámu zatúlaný pes, najväčší favorit spadol dvakrát

Remco Evenepoel počas pretekov Giro d'Italia 2023.
Remco Evenepoel počas pretekov Giro d'Italia 2023. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Sportnet|10. máj 2023 o 17:40 (aktualizované 10. máj 2023 o 19:38)

Víťazom etapy sa stal Kaden Groves.

Giro d'Italia 2023

5. etapa (Atripalda - Salerno, 171 km)

1.

Kaden Groves

Austrália

Alpecin-Deceuninck

4:30:19 h

2.

Jonathan Milan

Taliansko

Bahrain - Victorious

+ 0 s

3.

Mads Pedersen

Dánsko

Trek - Segafredo

+ 0 s

4.

Alberto Dainese

Taliansko

Team DSM

+ 0 s

5.

Mark Cavendish

Veľká Británia

Astana Qazaqstan

+ 0 s

6.

Nicolas Dalla Valle

Taliansko

Corratec - Selle Italia

+ 0 s

SALERNO. Piata etapa cyklistických pretekov Giro d'Italia nebola profilovo náročná, no priniesla momenty, ktoré takmer ovplyvnili celé podujatie.

V prvom prípade bol negatívnym hrdinom zatúlaný pes.

Približne 150 kilometrov pred cieľom vbehol do cesty. Doplatil na to Davide Ballerini a následne skončil na zemi aj líder Quick Stepu Remco Evenepoel.

VIDEO: Pád Remca Evenepoela na Gire spôsobil zatúlaný pes

Najväčší favorit na zisk ružového dresu a úradujúci majster sveta sa dlho nedvíhal zo zeme, čím vystrašil svojich fanúšikov. Mnohí už videli scenár, ako Belgičan odstupuje a nebude môcť bojovať o triumf na Gire.

Nič také sa však našťastie nestalo. Evenepoel sa po chvíli posadil späť na bicykel, jazdci v pelotóne ho športovo počkali a zdvihnutým palcom dal 23-ročný pretekár do kamery najavo, že je zdravotne v poriadku.

Nebolo to však poslednýkrát, čo skončil na zemi. Ešte vážnejšie vyzeral jeho pád na mokrej vozovke, ale na jeho šťastie to bolo už v ochrannej zóne.

Po 171 kilometroch sa podľa očakávaní šprintovalo o víťazstvo, no z poriadne preriedenej skupiny. Najväčšie zrýchlenie predviedol Austrálčan Kaden Groves, ktorý v Salerne tesne zdolal víťaza druhej etapy Jonathana Milana.

Detailný priebeh 5. etapy Giro d'Italia 2023

Piata etapa, mala zvlnený profil, ale vyhovovala aj šprintérom. Na štart sa už nepostavili Remy Rochas, Ramon Sinkeldam a Valerio Conti.

Do úniku sa dostali Thomas Champion, Thibaut Pinot, Stefano Gandin a Samuele Zoccarato. Pinot, líder vrchárskej súťaže, získal na prvej horskej prémii Passo Serra deväť bodov a následne sa vrátil do pelotónu.

Belgičan Remco Evenepoel s tímovým kolegom Davidem Ballerinim a ďalšími cyklistami spadli 152 kilometrov pred cieľom, keď cez cestu prebehol pes.

Prvú šprintérsku prémiu vyhral Gandin. Pretekári sa okrem daždivého počasia museli vyrovnať aj s hmlou. Vedúca skupina troch jazdcov si naďalej udržiavala k dobru viac ako dve minúty, ale jej náskok postupne klesal.

Druhú vrchársku prémiu na Oliveto Citra ovládol Zoccarato a získal deväť bodov. Pinot získal jeden bod, keď bol najrýchlejší z pelotónu a v boji o modrý dres má štrnásťbodový náskok pred ďalšími prenasledovateľmi.

Vedúce trio prešlo prvé aj cez bonifikačnú prémiu, Gandin ju vyhral a získal tri sekundy. Champion skončil druhý, Zoccarato až tretí, no hneď potom zaútočil a zostal na čele sám. Champion a Gandin čakali na pelotón.

VIDEO: Záverečný špurt a etapové víťazstvo Kadena Grovesa

Talianskeho pretekára však balík dostihol necelých sedem kilometrov pred páskou. Krátko na to prišlo k pádu v pelotóne, ktorý sa rozdelil na niekoľko skupín. Vzadu zostal aj líder celkového poradia Leknessund.

O ďalšie tri kilometre spadol druhýkrát Evenepoel, no mal šťastie. Keďže sa nachádzal v trojkilometrovej ochrannej zóne, pripísali mu čas víťaza.

Záverečný šprint najlepšie zvládol Groves pred Milanom. Tesne pred cieľom spadol aj Mark Cavendish, Brit však obsadil piatu priečku.

Priebežné celkové poradie po 5. etape

1.

Andreas Leknessund

Nórsko

Team DSM

19:06:03 h

2.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal Quick-Step

+ 28 s

3.

Aurelien Paret-Peintre

Francúzsko

AG2R Citroën

+ 30 s

4.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 1:00 min

5.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:12 min

6.

Geraint Thomas

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 1:26 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na Gire spôsobil drámu zatúlaný pes, najväčší favorit spadol dvakrát