Bora sa obetovala, ale Saganov plán na triumf stroskotal

Taco van der Hoorn.
Taco van der Hoorn. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. máj 2021 o 17:49

Favoritov prekvapil jazdec z úniku.

BRATISLAVA. Na tretiu etapu Giro d’Italia sa tím Bora-Hansgrohe postavil s jasným plánom. Nasadiť v druhej polovici také ostré tempo, ktoré súperi Petra Sagana nedokážu zvládnuť.

V stúpaniach, ktoré neboli dlhé pelotón zrýchlil a šprintéri postupne odpadávali.

Sagan sa stále držal na predných pozíciách, no aj on mal v kopcoch, čo robiť. Námaha sa odzrkadľovala v jeho tvári. Aj on sa trápil.

Bora svoj plán dokázala naplniť takmer dokonale. V okresanom pelotóne pre Sagana neostal silný súper.

Slovenský cyklista si však ďalšie víťazstvo nepripísal. To si prekvapujúco vybojoval Holanďan Taco van der Hoorn.

V cieli sa chytal za hlavu

Jazdec tímu Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux bol v celodennom úniku a v posledných kilometroch etapy predviedol obdivuhodný výkon.

Deväť kilometrov pred cieľom sa vydal do sólového úniku a dokázal svoj náskok pred hlavnou skupinou udržať. Nasadil ostré tempo.

Na cieľovej rovinke sám neveril, že pelotónom dokázal udržať za sebou. Najskôr si od údivu zakryl ústa rukou, potom sa oboma chytil za hlavu a následne vo víťaznom geste s roztiahnutými rukami prešiel cieľom.

Vybojoval prvé víťazstvo v sezóne pre belgický tím Intermarché. „Nemôžem tomu uveriť,“ vravel v prvom rozhovore víťaz.

"Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom sme mali len minútový náskok. Vtedy som neveril, že by sme ho dokázali udržať. Ale vidíte, niekedy aj polpercentná šanca na úspech, vyjde," povedal van der Hoorn.

"Simon Pellaud bol po poslednom stúpaní unavený, tak som zrýchlil a išiel som úplne na doraz. Kilometer pred cieľom som sa obzrel a hovorím: Do čerta, to dám, to dám," opisoval ako si vybojoval najväčší triumf v kariére. 

Na prelome rokov mal náročné obdobie a zvažoval, že s cyklistikou skončí.

„Pred piatimi mesiacmi som zvažoval koniec kariéry, pretože som nemal kontrakt,“ napísal na twitteri. Minulú sezónu jazdil v tíme Jumbo. Tam mu zmluvu nepredĺžili.

Dlho sa zdalo, že nový kontrakt sa mu získať nepodarí. Dohodu s belgickým tímom Intermarché uzavrel až po Vianociach.  

Dvadsaťsedemročný cyklista si vybojoval premiérové víťazstvo na Gire pri prvom štarte na pretekoch Grand Tour. Pri vyhlasovaní víťazov na pódiu sa nezdržal, zložil si rúško a napil sa zo šampanského.  

Z troch etapových víťazov na Gire sú dvaja na svojej premiérovej Grand Tour.

Súperi nechali všetko na Boru

Šprint o druhú priečku vyhral Davide Cimolai. Peter Sagan obsadil tretie miesto. Začal šprintovať príliš zo zadných pozícii. Na cieľovej rovinke predbiehal súperov. Cimolaia však už nedostihol.

„Na dnes sme mali si výborný plán a tím skvele pracoval, aby ho naplnil. Musím všetkým tímovým kolegom poďakovať za obrovskú snahu. Stálo ich veľa síl, aby sme mali šancu na etapové víťazstvo.

Urobili sme to najlepšie, čo sme mohli, tak ako to robíme zakaždým. Sme tím, ktorý bojuje o víťazstvá, nie o druhé alebo tretie priečky,“ uviedol po etape Peter Sagan pre tímovú stránku Bora-Hansgrohe. 

Van der Hoornovi pomohla taktika Bory. Keďže nemecký tím udával tempo v pelotóne, iné tímy nechceli pomáhať a nechali túto zodpovednosť len na Bore.

Nik nemal záujem prispieť k stíhaniu súperov. Na druhej strane podcenili sily jazdcov v úniku. Čakali, že práca Bory sa vyplatí. 

Ružový dres pre lídra pretekov si udržal Filippo Ganna. V bodovacej súťaži vedie po troch etapách Tim Merlier (50 bodov). Sagan je štvrtý so stratou 21 bodov.

V utorok čaká cyklistov prvá kopcovitá etapa s dojazdom po krátkom, no prudkom stúpaní. Je to etapa, ktorá bude pre šprintérov príliš náročná a bude pasovať vrchárom alebo ardenským klasikárom.

Záverečné stúpanie Colle Passerino je dlhé štyri kilometre s priemerným sklonom 9,9 percenta. Cieľ je dva kilometre za vrcholom stúpania. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Bora sa obetovala, ale Saganov plán na triumf stroskotal