Tri roky sa len trápil. Víťaz Vuelty oznámil koniec kariéry

Fabio Aru na Tour de France 2017.
Fabio Aru na Tour de France 2017. (Autor: TASR/AP)
TASR|13. aug 2021 o 13:18

Na Vuelte absolvuje posledné preteky v kariére.

BURGOS. Taliansky cyklista Fabio Aru oznámil krátko pred štartom pretekov Vuelta a España, že po nich ukončí svoju kariéru.

Tridsaťjedenročný jazdec tímu Qhubeka NextHash sa rozhodol pre prekvapujúci krok po troch rokoch poznačených zraneniami a zdravotnými problémami. Ako dôvod uviedol, že chce tráviť viac času so svojou rodinou.

V roku 2015 vyhral Vueltu

Aru pôsobí medzi profesionálmi desať rokov a za ten čas nazbieral deväť triumfov. Najcennejší dosiahol v roku 2015, keď sa stal celkovým víťazom Vuelty.

V rovnakom roku skončil celkovo druhý na Giro d'Italia, na Tour de France bol najvyššie na 5. mieste v roku 2017. Na všetkých troch Grand Tours zaznamenal etapové víťazstvá.

V roku 2019 však musel podstúpiť operáciu artérie a trápil ho aj Epstein-Barrovej vírus. Po zdravotných problémoch sa nedokázal vrátiť do predchádzajúcej formy.

Aru: Vuelta budú moje posledné preteky

"Toto rozhodnutie nebolo ľahké, ale je to niečo, nad čím som už nejaký čas rozmýšľal a debatoval o tom s rodinou. Na bicykli jazdím 16 rokov a viac ako dekádu ako profesionál, no teraz prišiel čas uprednostniť iné veci v mojom živote. Moju rodinu. Vuelta budú moje posledné preteky," uviedol na oficiálnej stránke svojho tímu.

Aru odštartoval profesionálnu kariéru v drese Astany, od roku 2018 pôsobil v UAE Team Emirates a v prebiehajúcej sezóne jazdí za Qhubeku.

Na konte má tri etapové prvenstvá na Gire (2014, 2015), dve na Vuelte (2014) a z triumfu sa tešil aj na vrchole La Planche des Belles Filles počas Tour de France 2017.

Na záverečnú Vueltu v kariére sa naladil minulý týždeň, keď obsadil druhé miesto v celkovom poradí pretekov Vuelta a Burgos.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tri roky sa len trápil. Víťaz Vuelty oznámil koniec kariéry