Po Saganovcoch má nový tím aj Baška. Chcem opäť vyhrávať, vraví

Erik Baška.
Erik Baška. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miloslav Šebela|16. nov 2021 o 17:25

Baška bude jazdiť v Dukle Banská Bystrica.

BRATISLAVA. V mladosti patril medzi veľké nádeje. Vybojoval titul majstra Európy do 23 rokov a vyhral menšiu klasiku Handzame Classic.

V posledných sezónach však nedosiahol Erik Baška také výsledky, s akými by bol spokojný. Navyše, k nepresvedčivým výkonom sa pridali zdravotné problémy.

Po piatich sezónach v tíme Bora-Hansgrohe si musel hľadať nový tím. A kým bratia Saganovci pokračujú vo francúzskom prokontinentálnom tíme TotalEnergies, Baška od tohto tímu ponuku nedostal.

Ciele sú rovnaké ako kedysi

Z viacerých ponúk si vybral možnosť pokračovať v Dukle Banská Bystrica.

„Komunikoval som s viacerými tímami, aj zo zahraničia. Pre Duklu som sa rozhodol z viacerých dôvodov. Po rozhovoroch s Martinom Fraňom a predtým Marošom Kováčom sme sa zhodli v našich predstavách o mojom smerovaní.

Veľmi dobre sa prekrývali s mojimi ambíciami v cyklistike a možnosťami tímu," uviedol Erik Baška v tlačovej správe slovenského tímu.

"Bolo tam viacero faktorov, pre ktoré som sa rozhodol práve pre Duklu. Jednak pre program, prostredie, viac pretekových dní pre mňa, a tiež mať viac priestoru v pozícii lídra. Verím vo vzájomný prínos pre obe strany.

Uplynulé dva roky ma trápili zdravotné problémy, a tiež málo príležitostí v Bore. Dostal som sa skôr do pozície pomocníka. A tak ciele pre nasledujúcu sezónu sú rovnaké ako voľakedy, začať opäť vyhrávať preteky,“ doplnil Baška.

Kubiš pokračuje v Dukle

Baška sa vracia do Dukly po ôsmich rokoch. V tomto tíme začínal svoju seniorskú kariéru a vybojoval svoje prvé víťazstvá.

"Erik mal viacero možností, sme preto veľmi radi, že prichádza práve k nám. Naše rozhovory prebiehali veľmi korektne, mám z toho veľmi dobrý pocit.

Z môjho pohľadu sa jedná o jedného z najrýchlejších cyklistov na svete, len potrebuje dostať šancu šprintovať a dôveru, ktorej sa mu u nás dostane. Vidím na ňom veľkú motiváciu a nasadenie.

Verím v podobný zvrat v kariére ako v prípade Cavendisha v tejto sezóne," uviedol športový riaditeľ Dukly Banská Bystrica Martin Fraňo. Podľa neho je v silách Bašku, aby sa do tímu z elitnej kategórie WorldTour ešte vrátil.

Erik Baška.
Erik Baška. (Autor: Ján Melicher, SZC)

V Dukle Banská Bystrica bude pokračovať aj 21-ročný Lukáš Kubiš, ktorý v uplynulej sezóne z jazdcov Dukly dosahoval najlepšie výsledky.

Na prestížnom podujatí Tour de l'Avenir si vybojoval v etape 5. miesto, štartoval na OH v Tokiu a vyhral etapové preteky Grand Prix Chantal Biya.

V nasledujúcej sezóne bude v slovenskom tíme jazdiť 11 pretekárov: Patrik Tybor, Martin Haring, Erik Baška, Lukáš Kubiš, Martin Chren, Adam Foltán, Pavol Rovder, Tobias Vančo, ku ktorým pribudne druhoročák U23 Filip Lohinský a z juniorov prichádzajúca dvojica Lukáš Ungvarský a Samuel Tuka.

Kariéru ukončili traja bývalí pretekári Dukly Banská Bystrica - Marek Čanecký, Juraj Bellan a Ján Andrej Cully.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Po Saganovcoch má nový tím aj Baška. Chcem opäť vyhrávať, vraví