Improvizácia nestačí, Sagan musí drieť a učiť sa. Predstavil plán na olympiádu

Peter Sagan počas pretekov v horskej cyklistike na MS 2023.
Peter Sagan počas pretekov v horskej cyklistike na MS 2023. (Autor: Felipe Cano pre Slovenský zväz cyklistiky)
Miloslav Šebela|14. dec 2023 o 11:59

Sagan oznámil ako bude vyzerať jeho cesta do Paríža.

BRATISLAVA. Zrodil som sa na horskom bicykli a na ňom aj odídem, vraví Peter Sagan. Keď v januári tohto roka oznámil, že vo vrcholovej cyklistike to bude jeho posledná sezóna, bol to pre mnohých šok. Nečakali, že by v 33 rokoch mal zo svetovej cyklistiky odísť. 

Veď v pelotóne jazdí mnoho starších pretekárov. Sagan to však tak cítil. Nadšenie a radosť z neho vyprchali. Preeto oznámil, že končí len vo WorldTour. Na bicykli bude jazdiť ďalej a v budúcom roku sa pokúsi presadiť v horskej cyklistike. 

„Vnútri som mal vždy túžbu sa vrátiť k tomu, čo mi išlo najlepšie, a to je jazdenie v teréne. Byť uprostred prírody, skákať, zažiť poriadny adrenalín. Mám tridsaťtri a bol najvyšší čas na túto zmenu,“ vysvetľoval svoje rozhodnutie v rozhovore pre portál bicistrada.it. 

V roku 2008 bol korunným princom horskej cyklistiky. Keď na majstrovstvách sveta vo Val di Sole prišiel do cieľa, najskôr zosadol z bicykla, obzrel sa za seba a priložil si dlaň na čelo, aby mu slnko nesvietilo do očí. Vyzeral, kde sú jeho súperi. Za ním však bolo prázdno. Nik sa ho nedokázal udržať. 

Potom uchopil bicykel do oboch rúk, zodvihol ho nad hlavu. Mal osemnásť a v horskej cyklistike mohol roky vládnuť. Napokon sa vybral inou cestou. Stal sa jednou z najväčších osobností v cestnej cyklistike a vybojoval 122 víťazstiev

Improvizácia nestačí

Po 14 rokoch sa pokúša o návrat k disciplíne, v ktorej kraľoval a ukazuje sa, že to nebude mať vôbec jednoduché. 

„Na majstrovstvách sveta v Glasgowe som sa len otestovall. Bicykel som dostal niekoľko dní pred tým a jazdil som na ňom málo. Bola to skvelá skúsenosť, ale nešlo to tak, ako by som si prial. Išiel som do toho po sezóne v cestnej cyklistike a bez špeciálnej prípravy. Ak chcete byť na horskom bicykli rýchly, potrebujete sa na to sústrediť. Nestačí improvizácia. Priznávam, že to nebolo ľahké, ale aspoň mi to pomohlo pochopiť, čo potrebujem urobiť, aby som sa do toho dostal,“ opisuje trojnásobný majster sveta. 

VIDEO: Tréning P. Sagana pred MS v Glasgowe

Po veľkom boji obsadil 63. priečku so stratou viac ako 7 minút. Titul si vybojoval jeho kolega z profipelotónu Tom Pidcock, ktorý jazdí v tíme Ineos. 

Sagan priznáva, že príprava v horskej cyklistike sa zmenila, posúva sa technika, súperi zosilneli. A zatiaľ sa ukazuje, že nie všetko na čo siahne skončí úspechom. Návrat preňho nebude vôbec jednoduchý a nemá istý ani štart na olympijských hrách v cross country.

Za kľúčové považuje jednu konkrétnu vec.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Improvizácia nestačí, Sagan musí drieť a učiť sa. Predstavil plán na olympiádu