Najhorší podpis v histórii. Je to nedôstojné, hovorí o Froomovi víťaz etáp na Tour

Štvornásobný víťaz Tour de France 
Chris Froome.
Štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|18. okt 2024 o 11:25

Chris Froome nenapĺňa očakávania v tíme Israel - Premier Tech.

BRATISLAVA. V historických tabuľkách bude ešte dlho figurovať na popredných priečkach. Štyrikrát vyhral Tour de France, celkovo sedem Grand Tours a bol na čele prakticky nezdolateľného tímu Sky. 

Trikrát v kariére získal prestížne ocenenie Vélo d'Or, ktoré vo svete cyklistiky možno prirovnať k futbalovej Zlatej lopte. 

Chris Froome je aj v 39 rokoch stále profesionálnym cyklistom, no z pohľadu výsledkov sa jeho kariéra skončila už piatimi rokmi.

Vážny pád na pretekoch Criterium du Dauphiné s neustále zvyšujúcou sa úrovňou cyklistiky spôsobili, že Froome sa k najlepším už nevrátil.

Reštartovať jeho kariéru sa pokúsil tím Israel - Premier Tech, no čas ukázal, že kúpil mačku vo vreci. Navyše, poriadne drahú. 

Verili, že sa vráti na výslnie

Rodák z kenského Nairobi je tieňom jazdca, ktorý v roku 2017 ovládol Tour, následne Vueltu a potom skompletizoval hetrik na Gire.

V izraelskom tíme jazdí od roku 2021 s priemerným ročným platom päť miliónov eur. V končiacej sezóne zarábal viac iba Tadej Pogačar. 

Pred troma rokmi športový riaditeľ René Andrle pre Sportnet priznal, že Froomovi veria, že dokáže na najslávnejších pretekoch získať piaty titul.

VIDEO: Top momenty zo 4. triumfu Chrisa Froomea Tour de France

"Nepodpísali sme ho za také peniaze preto, aby tu len pomáhal. Veríme, že sa vráti späť na výslnie, kam aj patrí," uviedol Čech. 

Realita je však taká, že vo farbách nového zamestnávateľa predviedol najlepšie výkony na Tour de France 2022, ktorú pre covid nedokončil. 

Jeho 3. miesto v etape končiacej na Alpe d'Huez zostáva svetlým výsledkom v rámci jeho nedostatočného vysvedčenia z ostatných rokov.

V týchto dňoch štartuje na pretekoch Okolo Kuang-si v Číne, no po štyroch etapách figuruje s priepastnou stratou na 110. mieste zo 117 jazdcov.

V druhej etape bol súčasťou osemčlenného úniku aj s mladým Slovákom Martinom Svrčekom, no v stúpaní, ktoré by pred rokmi prešiel bez najmenších problémov, stratil kontakt s vedúcou skupinou.

Nezískal žiaden UCI bod

Aj preto sa na neho valí kritika. Ostrých slov sa nevyhýbal bývalý profesionál a víťaz štyroch etáp na Tour de France Michael Rasmussen.

"Stal sa z neho akýsi polovičný klaun, ktorý jazdí najrôznejšie malé preteky. Bol to najhorší podpis v histórii cyklistiky. Začal tam svoje fantastické dôchodkové zabezpečenie," uviedol pre Viaplay. 

Faktom je, že v tomto roku nezískal Froome ani jeden UCI bod. Jeho najlepším výsledkom je 21. miesto zo šiestej etapy pretekov Okolo Rwandy.

"Je nedôstojné sa na to pozerať, je to nedôstojný koniec jeho kariéry," dodal Dán, ktorý na Tour dvakrát vyhral vrchársku súťaž.

Už vlani šéf tímu Israel-Premier Tech Sylvan Adams priznal, že výkonnosť britského cyklistu nie je hodná peňazí, ktoré od tímu dostáva. 

"Toto nie je PR cvičenie. Chris nie je symbol ani je PR nástroj. Má byť naším lídrom na Tour de France a ani tu nie je, takže nemôžem povedať, že má hodnotu 5 miliónov ročne," povedal v júli minulého roka.

Na výsledky sa už nepozerá

Froome má s tímom kontrakt ešte na budúcu sezónu. Počas nej oslávi svoje 40. narodeniny, no zatiaľ nie jasné, či s cyklistikou skončí. 

"Cítim sa dobre. Od chlapcov v tíme cítim rešpekt a rád pracujem s mladými jazdcami, s ktorými sa môžem podeliť o svoje skúsenosti. Na bicykli si stále užívam veľa zábavy," povedal pre WielerFlits.

VIDEO: Ikonické víťazstvo Chrisa Froomea na Giro d'Italia 2018

Na konte má 46 profesionálnych triumfov. Posledný je za celkové víťazstvo na Giro d'Italia 2018, no je málo pravdepodobné, že túto zbierku rozšíri. 

Samotný Froome si to uvedomuje: "Na výsledky sa už nepozerám. Reálne už nemôžem bojovať o víťazstvá. Stále mám však veľkú motiváciu pretekať."

Svoj cieľ pre najbližšiu sezónu Froome neprezradil, keďže najskôr si k tomu musí sadnúť s vedením tímu. Určite by však ešte rád odjazdil Tour de France, čo mu v posledných dvoch rokoch nevyšlo.

"Možno, keď skončím kariéru, bude lepší čas na bilancovanie. Som nesmierne hrdý na to, čo so dosiahol a šťastný, že stále môžem robiť to, čo mám najradšej," dodal víťaz 14 etáp na podujatiach Grand Tours.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Najhorší podpis v histórii. Je to nedôstojné, hovorí o Froomovi víťaz etáp na Tour