Ďalší deň v raji? Cyklistov na Vuelte trápi chaos a bizarné situácie

Remco Evenepoel mal v cieli 3. etapy, ktorú vyhral, nešťastný pád.
Remco Evenepoel mal v cieli 3. etapy, ktorú vyhral, nešťastný pád. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|30. aug 2023 o 16:00

Už by to mohlo prestať, hnevá sa líder pretekov Evenepoel.

BRATISLAVA. Časovka v lejaku a po tme, bizarné pády, komisári prosia divákov, aby im ukázali videá, ktoré natočili, či výtržníci s olivovým olejom, ktorých zatkla polícia. 

Nečakané až bizarné. Každý deň na španielskej Vuelte prináša príbehy, ktoré sú ako zo zlého filmu. 

Aj fanúšikovia na sociálnych sieťach píšu, že si prajú „aspoň jeden normálny deň. Asi nereálne“...

Cyklisti sú rozčarovaní, no niektoré situácie už berú s humorom. Nevedia, čo ich bude čakať, pretože niektoré situácie akoby sa stupňovali. 

„Je to ďalší deň v raji,“ hovoril sarkasticky pred štartom druhej etapy Remco Evenepoel. Obhajca vlaňajšieho víťazstva a aktuálny líder má skutočne náročnú Vueltu. 

Nočná časovka

Preteky v Španielsku zatiaľ nepripomínajú napínavú cyklistickú šou akou je Tour či Giro. Viac ako športové výkony sa riešia trapasy a problémy, ktoré prekvapujú každý deň. Dážď, silný vietor, tma, chaos. 

Hneď v prvej etape nevyšiel organizátorom zámer. Chceli ukázať krásy Barcelony pri západe slnka. Cyklisti prechádzali aj okolo slávneho kostola Sagrada Familia.

Lenže realita bola, že polovica tímov jazdila prakticky v úplnej tme.

VIDEO: Tma na Vuelta a Espaňa

Pre silnú prietrž mračien sa obloha nad Barcelonou zatiahla. Ostala tma. Bol to však prvý dážď v španielskom meste po veľmi dlhej dobe. Počasie sa nedá naplánovať.  

Cyklisti však organizátorom vyčítali, že nezareagovali a časovku neodštartovali skôr. Vyhli by sa tak množstvu pádov po tom, čo ulice zaplavila voda. 

„Bolo to peklo, veď sme nič nevideli. Na týchto úzkych cestách sme nevideli ani hovno. Išli sme veľmi opatrne. Prišli sme pre výsledok v celkovom poradí a nie preto, aby sme spadli hneď v prvej etape,“ hrešil Remco Evenepoel podľa belgickej Sporza. Podmienky ho extrémne vytočili a nebol sám. 

Riaditeľ pretekov Javier Guillén sa bránil.

„Nemala to byť nočná časovka. Lenže dážď a zatiahnutá obloha všetko zmenila. S tým sme ale nepočítali,“ reagoval riaditeľ pretekov Javier Guillén. A kvôli premávke v meste sa vraj nedala časovka posunúť na skorší čas.

Viditeľnosť sa však dala zlepšiť aj tým, že by svietilo pouličné osvetlenie. Ako zistil denník El Periodico, svetlá sa nepodarilo spustiť kvôli poruche jedného spínača. Ten bol nastavený tak, že svetlá sa nemôžu zapnúť skôr ako o 20.45.  

Ale týmto sa španielska Grand Tour len začala. 

O výsledkoch rozhodli videá od fanúšikov

V nedeľu bolo jasné, že dážď znovu skomplikuje dojazd etapy. Úzke cesty a technický dojazd etapy za vrchárskou prémiou Montjuic bol nebezpečný. Cyklisti apelovali, aby sa predišlo riziku pádov. Boli to však zdĺhavé rokovania.

Organizátori na to pristali a cieľovú čiaru pre čas do celkovej klasifikácie posunuli na 9 kilometrov pred skutočným cieľom etapy. Rozhodnutie však padlo až krátko pred začiatkom etapy.

„A bolo to správne. Ak by sme šli naplno až do cieľa, bolo by to veľmi nebezpečné,“ cituje Juana Ayusa idnes.cz. 

Lenže organizátori nestihli spraviť aj druhý krok k tomu, aby etapa prebehla hladko. Nestačí presunúť čiaru pre časomieru o 9 km. Treba zabezpečiť aj techniku, ktorá zabezpečí meranie. To sa nestalo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ďalší deň v raji? Cyklistov na Vuelte trápi chaos a bizarné situácie