Na Tour zhodil na zem Sagana, na Gire spravil rovnakú chybu

Austrálsky cyklista Caleb Ewan.
Austrálsky cyklista Caleb Ewan. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|6. máj 2022 o 21:25

Pre Caleba Ewana sa Giro začalo nešťastne.

BRATISLAVA. Vlani sa na neho zrejme hnevalo viacero slovenských športových fanúšikov. V závere tretej etapy Tour de France Caleb Ewan spadol a smolne so sebou zobral aj Petra Sagana.

Slovák ešte odjazdil niekoľko etáp, ale musel z najslávnejších pretekov odstúpiť. Do zraneného kolena, ktoré si neskôr udrel aj o riadidlá, sa mu dostala infekcia, absolvoval operáciu a prišiel aj o olympiádu v Tokiu.

Od spomenutého incidentu ubehol takmer rok, no Ewan sa nepoučil a úplne rovnakú chybu urobil aj v úvodnej etape 105. ročníka Giro d'Italia. 

Kým na Tour zavadil o zadné koleso Tima Merliera, tentokrát sa vlastnou nepozornosťou pripravil o možné víťazstvo kolíziou s Biniamom Girmayom.

Eritrejčan zostal na bicykli a skončil druhý, Ewan spadol. Tentokrát sám. 

Mal lepšiu pozíciu ako van der Poel

Austrálčan prišiel do cieľa s bolestivou grimasou a roztrhnutým dresom. Situácia z posledných metrov úplne pokazila dojem z inak výborného výkonu.

Profil úvodnej etapy vyhovoval najmä klasikárom, keďže vo Vyšehrade bolo pripravené 5,6 kilometra dlhé stúpanie s priemerným sklonom 4,2 percenta.

Šprintéri Arnaud Démare či Mark Cavendish priši do cieľa s výraznou stratou, no Ewan ukázal potenciál, ktorý sme vlani videli na Miláno - San Remo

Stúpanie zvládol s favoritmi a približne 300 metrov pred cieľom mal podstatne lepšiu pozíciu než neskorší víťaz Mathieu van der Poel.

V záverečných desiatkach metrov mu však evidentne dochádzali sily, čo sa prejavilo aj jeho zaváhaním, ktoré spôsobilo nepríjemný pád.

"Záver etapy bol chaotický. Pretekári sa snažili udržať si dobrú pozíciu a zároveň ostať v zákryte niekoho. Caleb Ewan bol tiež v dobrej pozícii.

Pri takom vysokom tempe a vypätí všetkých síl sa však dotkol kolesa iného jazdca a spadol,“ opisoval spolukomentátor Eurosportu Sean Kelly.

Nemá vážnejšie zranenia

Výborný "vrchársky výkon" Ewana ocenil na sociálnej sieti aj belgický tím Lotto Soudal. Okrem toho zverejnil aj informácie o jeho zdravotnom stave. 

"Bohužiaľ, Caleb Ewan sa dotkol zadného kolesa Girmaya, čo spôsobilo jeho pád pred cieľovou čiarou. Okrem niekoľkých odrenín z toho vyviazol bez vážnejších zranení a zajtra sa postaví na štart časovky," uviedol tím. 

V porovnaní s pádom na Tour de France treba dodať, že keďže sa šprintovalo do kopca, tak pretekári mali nižšiu rýchlosť. Aj preto nebol Ewanov pád taký dramatický ako na Tour, kde si zlomil kľúčnu kosť. 

"Pre Lotto Soudal a Caleba Ewana sa Giro d'Italia nemohlo začať horšie. Austrálčan mal dobré nohy, bol prekvapivo dobrý v záverečnom stúpaní, no v posledných metroch spadol," napísal belgický denník Het Nieuwsblad. 

Cyklámenový dres sa vzdialil

Ewan sa pred etapou vyjadril, že nemá čo stratiť a dá do toho všetko aj preto, že v sobotu je na Gire ľahší deň v podobe krátkej časovky v Budapešti. 

Po páde v prvej etape sa mu ľahší deň hodí o to viac.

V rozhovore pre belgické média sa rodák zo Sydney vyjadril, že Giro nedokončí, no rád by si obliekol cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže. 

Tento plán však dostal výraznú trhlinu, pretože van der Poel má po prvej etape na konte o 50 a Girmay o 35 bodov viac než Ewan.

V nedeľu je na programe úvodná šprintérska skúška, no ani prípadné víťazstvo Austrálčana nemusí znamenať prvé miesto v bodovačke. 

"Ak budem najrýchlejší šprintér a nevyhrám etapu, tak spokojný nebudem. Ak nebudem najsilnejší a vyhrám etapu, tak áno," povedal pred štartom Gira.

Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na Tour zhodil na zem Sagana, na Gire spravil rovnakú chybu