Tréner Ramsay: Keď som si prečítal správu od ženy, tušil som, že je zle

Craig Ramsay na MS 2023.
Craig Ramsay na MS 2023. (Autor: JELENA LEVŠINA/IIHF)
Boris Vanya|24. máj 2023 o 12:20

Kanaďan bol najstarší tréner na šampionáte.

RIGA. Už si mohol dávno užívať slnko a rodinnú pohodu na Floride, no namiesto toho si obúval korčule a trpezlivo opakoval hráčom svoju trénerskú filozofiu.

Craig Ramsay (72) bol jednoznačne najstarší kouč na majstrovstvách sveta 2023 v hokeji. Vekový rozdiel medzi ním a trénerom Nórov Tobiasom Johanssonom, je 30 rokov.

Za šesť rokov pôsobenia na slovenskej striedačke získal s mužstvom senzačný bronz na zimnej olympiáde v Pekingu, dvakrát doviedol mužstvo do štvrťfinále majstrovstiev sveta a trikrát sa mu to nepodarilo.

V Kodani 2018, v Košiciach 2019, aj v Rige 2023 Slovákom postup tesne unikol, zakaždým skončili na 9. mieste.

Manželka písala o Švajčiaroch

Krátko po ôsmej hodine ráno vykročil z výťahu hotela v Rige, so slúchadlami v ušiach, tlačiac pred sebou kufor. Bolo zrejmé, že veľa toho nenaspal.

"Oveľa radšej by som šiel do Fínska. Teraz budem rozmýšľať, čo sa stalo a čo sme mohli spraviť inak," vravel Kanaďan.

Večerný zápas medzi Švajčiarskom a Lotyšskom nesledoval. Tak, ako avizoval, šiel sa prejsť do mesta. "Ale nezašiel som ďaleko, aby som sa dokázal vrátiť. Bol som unavený. Mesto je krásne, ponúka pekné výhľady. Vždy, keď sa dalo, šiel som sa poprechádzať do ulíc," opisoval.

Výsledok zápasu sa dozvedel až nadránom.

"O štvrtej som si prečítal správu od manželky, ktorú mi poslala ešte počas zápasu. Písala, že Švajčiari by sa mali vzchopiť. Tušil som, že veci sa asi nevyvíjajú dobre. Potom som hľadal výsledok na stránke šampionátu, zistil som že Lotyši vyhrali 4:3 a že tým pádom cestujeme domov. Smutné," dodal. 

Dobrá obrana, výborní brankári

V niekoľkých vetách zhrnul uplynulých štrnásť dní na turnaji. "Nevyužili sme veľa dobrých príležitostí, aby sme získali nejaké body navyše. Nešli nám nájazdy, dávali sme málo gólov.

Naša obrana a brankári často čelili veľkému tlaku súpera. Videli sme v našom podaní dobré veci a odohrali sme dobré zápasy, ale nenašli sme spôsob ako častejšie vyhrať. Na takýchto turnajoch platí, že nestačí dobre hrať, musíte aj vyhrávať. Na tom je treba ešte pracovať."

Kanadský kouč však vymenoval aj niekoľko pozitív, ktoré ho potešili.

"Defenzíva hra bola veľmi silná. A keď hovorím defenzívna hra, myslím tým všetkých päť korčuliarov. Je dobré, že sme opäť zapracovali do tímu nové tváre, spomeniem Čacha alebo Gajdoša. A samozrejme musím vyzdvihnúť brankárov, chytali výborne."

O tom, či bude víťazstvo 4:1 nad Nórskom posledné v trénerskom životopise Craiga Ramsayho, bude hokejový zväz informovať v júni. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Tréner Ramsay: Keď som si prečítal správu od ženy, tušil som, že je zle