Vlhová od agresívneho štýlu upustila, vo finále bola chvíľami aj pred Shiffrinovou

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. dec 2017 o 21:54

Slovenskú lyžiarku delili od triumfu štyri stotiny sekundy.

COURCHEVEL. Stredajší paralelný slalom vo francúzskom Courcheveli bol novinkou vo Svetovom pohári alpských lyžiarok, no jeho výsledok už nie.

Američanka Mikaela Shiffrinová zvíťazila o štyri stotiny sekundy pred Petrou Vlhovou.

Shiffrinová opäť triumfovala nad Slovenkou vo finále paralelnej súťaže, v januárových mestských pretekoch v Štokholme zdolala Veroniku Velez-Zuzulovú.

Pozrite si momentky z paralelného slalomu žien: fotogaléria

21.12.2017

Pretekárky boli v neustálom pohybe

"Bol to veľký zážitok, paralelný slalom je trochu iná disciplína, všetko tam ide rýchlo a je to taká lotéria. Je potrebné šťastie a lyžovať viac ako na sto percent," priznala Vlhová pre TASR.

"Ja som šťastná, že som opäť na pódiu, aj keď, samozrejme, že ma tie štyri stotinky mrzia, pretože to bolo veľmi tesné. Taký je šport, bol to opäť veľký súboj s Mikaelou a uvidíme, čo prinesú ďalšie preteky," pokračovala.

Vo francúzskom stredisku to bol adrenalínový zážitok, jazdy nasledovali v rýchlom slede.

"Je to adrenalín, lebo v podstate som nonstop v pohybe. Prišla som do cieľa a ihneď som išla na skúter. Vyšla som hore a išla som hneď na štart, takže tam nie je čas na nič, všetko ide rýchlo," opísala 22-ročná Vlhová.

"Adrenalín je veľmi veľký, možno aj to pomáha človeku, aby sa skoncentroval a dal do toho všetko. Som šťastná, pretože toto druhé miesto mi veľmi pomohlo," poznamenala Slovenka, ktorá obsadila v utorňajšom obrovskom slalome 28. miesto.

VIDEO: Zostrih paralelného slalomu v Courcheveli:

Nechcela príliš riskovať

V popoludňajšej kvalifikácii si Vlhová vyskúšala agresívny štýl, pri ktorom zrážala bránky rukami. Vo večernej hlavnej súťaži od neho upustila.

Jazdy Petry Vlhovej:

1. kolo / 1/16-finále:

Petra Vlhová (SR-2) - Maryna Gasienicová-Danielová (Poľ.-31) +0,33 s

Osemfinále:

Petra Vlhová (SR-2) - Marina Wallnerová (Nem.-15) - diskvalifikácia Wallnerovej

Štvrťfinále:

Petra Vlhová (SR-2) - Denise Feierabendová (Švaj.-10) +0,14 s

Semifinále:

Petra Vlhová (SR-2) - Maren Skjöldová (Nór.-6) +0,16 s

Finále:

Mikaela Shiffrinová (USA-1) - Petra Vlhová (SR-2) +0,04 s

"V kvalifikácii som to skúsila, keďže som nemala čo stratiť. Je zložité ísť takým spôsobom, pretože treba úplnú presnosť vo všetkom. Možno len posledné bránky sa tak dá ísť, aj to, keby bola súperka predo mnou a riskovala by som všetko," uviedla.

Trať paralelného slalomu bola krátka, nedávala možnosť napraviť zaváhania. Lyžiarky nebojovali s časomierou, ale súperkou, ktorú mali po boku.

Podľa Vlhovej sa dá aj v takom zhone kontrolovať priebežná pozícia.

"Keď človek vidí, že je mierne vpredu, ide sa mu ľahšie, ako keď vidí, že mierne stráca. Potom je pod tlakom a možno spraví viac chýb. Treba ísť naplno a bez chýb. Dá sa to sledovať, samozrejme, keď je súperka vzadu, tak ju nevidím," prezradila.

"Keď je príliš vpredu, tak viem, že je zle. S Mikaelou som v strede vedela, že som pred ňou, ale potom som stratila po drobných chybách," doplnila.

Nabitý program

Vo finále síce neuspela, ale utvorila si maximum v paralelných súťažiach. V Štokholme, kde Shiffrinová zvíťazila vo finále nad Velez-Zuzulovou, prehrala Vlhová so svojou krajankou vo štvrťfinálovom derby.

V tejto sezóne sú na programe ešte mestské podujatia v Osle (1. januára) i Štokholme (30. januára).

"Konečne sa mi podarilo prelomiť štvrťfinále, vždy som tam vypadla. Teším sa, že som skončila druhá, aj keď to bolo trošku tesné. Čakajú na nás ešte dve, bude to dôležité, môžem tam získať veľa bodov, ktoré sa počítajú do slalomu," ozrejmila.

Prelom rokov je pre slalomárky nabitý, 29. decembra sa predstavia v Lienzi, v januári pocestujú aj do Záhrebu, Mariboru, Flachau a Lenzerheide.

"Stihnem ísť domov, potrebujem si oddýchnuť. Budem tam veľmi krátko. Budem mať málo času na oddych a potom znova trénujeme a opäť kolotoč. Potrebujem sa pripraviť, lebo na mňa čaká veľmi náročný mesiac," dodala Vlhová pre TASR.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vlhová od agresívneho štýlu upustila, vo finále bola chvíľami aj pred Shiffrinovou