Dvakrát zasahoval vrtuľník. V Kitzbüheli mali lyžiari hrozivé pády

Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz.
Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz. (Autor: SITA/AP)
TASR|22. jan 2021 o 15:10

Slovenský pretekár sa na trať nedostal.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021:

Zjazd mužov v Kitzbüheli (Rakúsko):

1.

Beat Feuz

Švajčiarsko

1:53,77 min

2.

Matthias Mayer

Rakúsko

+0,16 s

3.

Dominik Paris

Taliansko

+0,56 s

4.

Johan Clarey

Francúzsko

+0,89 s

5.

Andreas Sander

Nemecko

+0,95 s

6.

Carlo Janka

Švajčiarsko

+1,37 s

KITZBÜHEL. Švajčiarsky lyžiar Urs Kryenbühl mal v piatkovom zjazde Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli škaredý pád.

Na cieľovom skoku vo vyše 146-kilometrovej rýchlosti nabral zospodu vzduch, stratil kontrolu nad "letom", tvrdo dopadol na zjazdovku a nekontrolovateľne sa kĺzal až do cieľového priestoru.

Po hrozivom páde zostal ležať nehybne na snehu, okamžite k nemu pribehli záchranári. Preteky museli na niekoľko minút prerušiť.

Kryenbühla napokon odviezol do nemocnice vrtuľník.

Podľa serveru laola1.at Švajčiar neskôr komunikoval so záchranármi a bol pri vedomí. Sťažoval sa však na bolesť nohy a v hrudníku. 

O pár hodín neskôr sa ukázalo, že utrpel otras mozgu, zlomeninu pravej kľúčnej kosti a natrhol si predný skrížený a vnútorný väz v pravom kolene.

Kontrolu nad lyžami stratil aj Američan 

Už pred Kryenbühlom mal nepríjemný pád aj Ryan Cochran-Siegle. 

Američan sa pri nájazde do traverzy dostal do záklonu, stratil kontrolu nad lyžami a skončil v ochranných sieťach. Z nich sa síce dokázal sám vyslobodiť, podľa jury však hlásil mierne bolesti ramena a problémy so zrakom.

Aj k nemu bol privolaný vrtuľník, ktorý víťaza decembrového super-G z talianskeho Bormia odviezol na vyšetrenia do nemocnice.

Nasledovala dlhšia pauza, keďže organizátorom trvalo, kým opravili ochranné siete, informovala agentúra APA.

Slovák sa na trať nedostal 

Z víťazstva sa napokon radoval Švajčiar Beat Feuz. Domáceho Matthiasa Mayera prekonal o 16 stotín sekundy a slávil svoj premiérový triumf na zjazdovke Streif. Na treťom mieste skončil Talian Dominik Paris (+0,56). 

"Asi nebola moja jazda zlá, keď som tesne prekonal Matthiasa Mayera. Podľa môjho názoru však ani jeden z nás nepredviedol úplne perfektnú jazdu.

Na Seidlalme som si po dlhom skoku myslel, že to už nevytočím, nezbadal som včas bránu, našťastie ďalšiu pasáž som dobre posúdil. Som na svoj výkon hrdý, dokázal som si držať celý čas vysokú rýchlosť," povedal Feuz pre ORF.

Preteky poznačil silný vietor. Jury sa napokon rozhodla po odjazdení najlepších tridsiatich zjazdárov predčasne ukončiť preteky. Na trať sa tak nedostal Slovák Martin Bendik, ktorý mal štartovať s číslom 55. 



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Dvakrát zasahoval vrtuľník. V Kitzbüheli mali lyžiari hrozivé pády