Jeden z najväčších súbojov v dejinách MMA? Všetko stojí na spore Jona Jonesa s prezidentom UFC

(Zdroj: Getty Images)
Daniel Stankovič|4. apr 2021 o 20:18 (aktualizované 4. apr 2021 o 20:18)

Situácia okolo možného "superfightu" sa komplikuje.

LAS VEGAS. Po takmer dokonalom výkone sa na turnaji UFC 260 stal Francis Ngannou nespochybniteľným kráľom ťažkej váhy najlepšej organizácie sveta.

Nie sú to ani dva týždne, čo poznáme nového kráľa a už sa schyľuje k jeho prvej obhajobe titulu. Zo situácie, kedy mal byť prechode z poloťažkej divízie jasným vyzývateľom Jon Jones, sa však všetko zamotáva viac, než sa môže na prvý pohľad zdať.

Spor s prezidentom UFC

Na tradičnej tlačovej konferencii po turnaji UFC 260 si prezident organizácie Dana White neodpustil poznámku na adresu Jona Jonesa„Ak by som bol Jonom Jonesom a doma by som pozeral tento zápas (titulový súboj Ngannou vs. Miocic, pozn. red.), premýšľal by som nad tým, či sa radšej nepresuniem do strednej váhy.

Predovšetkým išlo o reakciu na tweet Jonesa, kde sa bývalý dlhoročný šampión poloťažkej váhy vyjadril, že správna cifra na šeku by pre neho mohla byť tým správnym motivačným činiteľom pre uskutočnenie duelu s kamerunským ťažkotonážnikom.

Situácia, v ktorej sa prezident UFC a jedna z najväčších hviezd organizácie naťahujú o peniaze, nie je žiadnou novinkou.

Takto zhruba pred rokom sa Jones vzdal titulu v poloťažkej váhe, pretože podľa neho nedostával peniaze, ktoré by si zaslúžil.

Neskôr sa najmladší šampión histórie UFC s profesionálnym skóre 26-1 rozhodol dať pauzu a presunúť do ťažkej váhy za novými kariérnymi výzvami.

Jon Jones pred zápasom s Mauríciom Ruom v marci 2011, po ktorom sa v 23 rokoch stal najmladším šampiónom histórie UFC.
Jon Jones pred zápasom s Mauríciom Ruom v marci 2011, po ktorom sa v 23 rokoch stal najmladším šampiónom histórie UFC. (Zdroj: Zuffa/UFC)

Stret Ngannou vs. Jones v ťažkej divízii je z perspektívy organizácie jeden z najväčších možných ťahákov, aké je schopná v terajšej dobe poskladať.

Na jednej strane bojovník so zdrvujúcou silou, ktorý je schopný ukončiť súperov jediným úderom. Proti nemu by stál zrejme najkomplexnejší a najlepší zápasník histórie. 

Desať miliónov dolárov je málo

Bones má v rámci UFC najviac výhier v zápasoch o titul (14), a tak asi neprekvapí, že Whiteove slová o strachu zo zápasu s Ngannuom sú skôr taktikou prezidenta pri vyjednávaní, než reálne mienené slová.

Podobne to vidí Jonesov rival z minulosti Daniel Cormer, keď tvrdí, že Jones chce len svoje peniaze a slovná hra medzi bojovníkom a prezidentom UFC je len klasickým aspektom jednania v biznise.

Hoci asi nespochybňuje jeho kvality, suma o ktorú si Jones hovorí (10 miliónov, pozn. red.), je čo sa týka základného platu, aj pre tých najlepších bojovníkov nereálnou métou.

Jediným, komu by tieto podmienky pravdepodobne White odsúhlasil, je Conor McGregor alebo Khabib Nurmagomedov. Obaja sú totiž najpredávanejšími zápasníkmi organizácie.

Ak sa pozrieme na najviac predávané pay-per view turnaje UFC, v prvej desiatke sa nenachádza sa Jones nenachádza ani raz.

Jonesove argumenty o tom, že si zaslúži platové prilepšenie ako prejav úcty za to, čo dokázal je pochopiteľný, ak sa avšak pozrieme na jeho zmluvu, tá je platná a ešte nevypršala.

V takomto prípade sa organizácia len veľmi nerada stavia k ďalším vyjednávaniam.

Dajte mu len to, čo si zaslúži

Zaujímavým fenoménom, ktoré spustili rokovania medzi Jonesom a Whiteom, je domino solidarity s rodákom z Albequerque.

Francis Ngannou sa ako potenciálny súper Jonesa v rozhovore pre TMZ Sports pridal na stranu amerického zápasníka.

Verím, že naozaj chce aby sa to uskutočnilo. Bude superfight, jeden z najväčších. Je tu na scéne už dosť dlho, bol šampiónom po dlhé obdobie, avšak myslím, že toto bude jeho najväčší súboj kariéry. Chce to urobiť kvôli svojmu odkazu, kvôli jeho resumé.

Myslím, že pre superfight ako tento, by to mala byť pre neho aj primerane veľká výplata, tak ako aj tá moja. Rád by som za to dostal dobre zaplatené, každý by to tak chcel, nie je na tom nič iracionálne,“ dodal terajší kráľ ťažkej váhy, Ngannou.

Podobne to vidí dvojka rebríčka poloťažkej váhy, Aleksandar Rakic, ktorý v požiadavke Jonesa nevidí nič zlé a sám by sa podľa vlastných slov na jeho mieste zachoval rovnako.

Čo bude ďalej?

Aj keď o Jonovi Jonesovi nemôžeme hovoriť ako najsilnejšom ťaháku na predaj pay-per view v UFC, rozhodne môžeme povedať, že súboj proti Ngannuovi s prípadnou odvetou by bol pre organizáciu obrovským magnetom pozornosti fanúšikov, a v konečnom dôsledku by dokázal zarobiť veľký obnos peňazí. 

Ak by sa k tomu pridala ešte plná hala divákov, niet mnoho možností, z ktorých by nevyšlo vedenie organizáci ako neporazené.

Sám totiž veľmi dobre vie, že na prípadnom strete by dobre zarobila organizácia, avšak ako je jeho dobrým zvykom, neplánuje zaplatiť viac, než je vyslovene potrebné.

Najpravdepodobnejším scenárom celej situácie je tak cesta, kde sa požiadavky Whitea a Jonesa napokon stretnú niekde v polovici, ako to už vlastne predostrel aj sám bojovník, a my môžeme skôr či neskôr očakávať skvelý súboj o titul šampióna ťažkej váhy.

Jon Jones

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Jeden z najväčších súbojov v dejinách MMA? Všetko stojí na spore Jona Jonesa s prezidentom UFC